Κορωνοϊός: Το σάλιο αποκαλύπτει περισσότερα από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
12-01-2021

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η ανάλυση του σάλιου μπορεί να αποκαλύψει αποτελεσματικότερα πόσο μεγάλο είναι το ιικό φορτίο που έχει ο κορωνοϊός. Κι  και έτσι να προβλέψει καλύτερα τη σοβαρότητα της εξέλιξης της νόσου Covid-19. Σε σχέση φυσικά με την ανάλυση των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων.

Ο κορωνοϊός και τα τεστ

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής την ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ. Κι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.
Οι ειδικοί συνέκριναν τα ιικά φορτία από δείγματα σάλιου και ρινοφάρυγγα. Τα συσχέτισαν με την κατάσταση των ασθενών και το ανοσιακό «προφίλ» τους, με βάση μια σειρά από σχετικούς βιοδείκτες που δείχνουν την πιθανότητα της αυτοκαταστροφικής «καταιγίδας κυτταροκινών».

Η μελέτη έγινε σε:

  • 26 ασθενείς με ήπια Covid-19
  • 84 με μέτρια συμπτώματα
  • 63 σε σοβαρή κατάσταση
  • 108 υγιείς

Διαπιστώθηκε ότι το ιικό φορτίο του σάλιου είναι σημαντικά υψηλότερο στους ασθενείς που έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για Covid-19. Παράγοντες όπως είναι:

  • η προχωρημένη ηλικία
  • το ανδρικό φύλο
  • τα υποκείμενα νοσήματα (χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική νόσο, καρδιαγγειακές και αυτοάνοσες παθήσεις)

Επίσης το ιικό φορτίο του σάλιου αποκαλύπτει καλύτερα την πιθανότητα σοβαρής εξέλιξης της νόσου και προβλέπει καλύτερα -σε σχέση με το ιικό φορτίο από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα- την πιθανότητα θανάτου ενός ασθενούς.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποσότητα του κοροναϊού στο σάλιο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν καλύτερα την πορεία ενός ασθενούς, από ό,τι η ποσότητα του ιού στο δείγμα από τη μύτη ή το λαιμό. Αντίθετα με το σάλιο, δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο ιικό φορτίο από τη μύτη ή το λαιμό και στους παράγοντες κινδύνου για Covid-19. Από την άλλη, ενώ το μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα ρινοφαρυγγικά δείγματα σχετίζεται με σοβαρότερη νόσο Covid-19, το ιικό φορτίο στο σάλιο είναι υψηλότερο στους ασθενείς με χειρότερη έκβαση, συνεπώς συνιστά καλύτερο δείκτη πρόγνωσης σε σχέση με το ρινοφαρυγγικό ιικό φορτίο.

Τέλος, διαπιστώθηκε μια αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο ιικό φορτίο στο σάλιο και στα αντισώματα. Οι ασθενείς με χαμηλό έως μέτριο ιικό φορτίο στο σάλιο τους έχουν περισσότερα αντισώματα IgG έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού. Επίσης, οι ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο στο σάλιο αρχίζουν να παράγουν αντισώματα αργότερα από ό,τι οι ασθενείς με χαμηλό ιικό φορτίο στο σάλιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πιο συχνό το κώμα και το ντελίριο σε ασθενείς στις ΜΕΘ