Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα στα μάτια που ίσως είναι το πρώτο σημάδι

γυναίκα που θερμομετρείται για συμπτώματα που έχει ο κορωνοϊός
18-12-2020

Από την αρχή που ο κορωνοϊός μπήκε στη ζωή μας, οι ειδικοί κατάλαβαν πως το COVID-19 είναι πολύ πιο περίπλοκο κι επιθετικό από μια συνηθισμένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.

Πράγματι, μια πτυχή που έχει ο νέος κορωνοϊός έχει προβληματίσει τους γιατρούς και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας είναι η ικανότητά του να επιτίθεται σε συστήματα σε ολόκληρο το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, να επιτίθεται σε πολλά κύρια όργανα ταυτόχρονα.

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την πανδημία, τα καλά νέα είναι ότι βελτιώσαμε τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Κυρίως λόγω της καλύτερης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του ιού. Εξίσου σημαντικό είναι πως οι γιατροί σήμερα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των πρώιμων συμπτωμάτων του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Ο πόνος στα μάτια ένα από τα πρώτα σημάδια COVID-19;

Με αυτό το δεδομένο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open Opthalmology αποκαλύπτει ότι ο πόνος στα μάτια μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελεί πρώιμο δείκτη λοίμωξης από κορωνοϊό.

“Το πιο σημαντικό οφθαλμικό σύμπτωμα που βιώνουν άτομα που πάσχουν από COVID-19 ήταν ο πόνος στα μάτια”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Άλλα οφθαλμικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με κορωνοϊό περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως και φαγούρα στα μάτια. Αυτά τα συμπτώματα στα μάτια είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα από συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, κόπωση και ξαφνική απώλεια γεύσης και μυρωδιάς. Είναι ωστόσο κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Παρεμπιπτόντως, τα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό βρέθηκαν να διαρκούν μόνο για περίπου μία ή δύο εβδομάδες το πολύ.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη, το πιο συνηθισμένο οφθαλμικό πρόβλημα εκδηλώθηκε μόνο στο 18% των ασθενών με COVID-19. Αντίθετα, η κόπωση ήταν ένα σύμπτωμα που παρατηρήθηκε στο 90% των ασθενών.

Κορωνοϊός: Ολοένα και περισσότερα συμπτώματα εντοπίζουν οι ερευνητές

Ένα άλλο νέο σύμπτωμα κορωνοϊού που βρέθηκε σε ξεχωριστή μελέτη περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την μύτη. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παρατήρησαν ότι τα ρινικά συμπτώματα -όπως η ξηρότητα στη ρινική κοιλότητα- μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας.

Συνολικά, φαίνεται ότι δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποιο νέο σύμπτωμα κορωνοϊού. Φυσικά, μία από τις πιο τρομακτικές πτυχές της νόσου COVID-19 είναι ότι αποδεδειγμένα προκαλεί συμπτώματα που μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες. Ακόμη και μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως COVID-19 μακράς διαρκείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία γνωστικών προβλημάτων. Μερικά κοινά γνωστικά ζητήματα που σχετίζονται με την COVID-19 μακράς διαρκείας είναι:

  • η ομίχλη εγκεφάλου
  • η απώλεια μνήμης
  • η δυσκολία συγκέντρωσης
  • μικρές αλλαγές προσωπικότητας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γνωστική εξασθένηση που μπορεί να συνοδεύει την COVID-19 μακράς διαρκείας ισοδυναμεί με απότομη γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια.

Πηγή: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Επιστροφή στο νοσοκομείο για 1 στους 7 ασθενείς