Κορυφαίος μικροβιολόγος δίνει απαντήσεις σε 100 ερωτήσεις για τον κορονοϊό

17-03-2020

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε από τον επιστήμονα Πίτερ Πίοτ που ανακάλυψε τον ιό του Έμπολα – Μέρος Β’

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, η ύπαρξη αξιόπιστων πληροφοριών για το COVID-19 γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Ο καθηγητής Πίτερ Πίοτ, κορυφαίος μικροβιολόγος και διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό του Έμπολα, έδωσε απαντήσεις σε 100 ερωτήσεις σχετικά με τον κορονοϊό, με απλούς και κατανοητούς όρους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον διευθυντή του Ιδρύματος TEDMED Jay Walker.

Διαβάστε εδώ το Α’ μέρος.

 1. TEDMED: Γιατί μια χώρα όπως η Ιαπωνία κλείνει τα σχολεία της;

Και άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία κάνουν το ίδιο κι αυτό διότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο επιταχύνεται η διάδοση από παιδιά που είναι φορείς. Η Ιαπωνία προσπαθεί πολύ σκληρά να επιβραδύνει την εξάπλωση. Τα παιδιά γενικά κολλάνε ιούς σχετικά εύκολα, καθώς δεν πλένουν τα χέρια τους ή δεν έχουν μεγάλη προσωπική υγιεινή. Παίζουν επομένως μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η γρίπη και γι’ αυτό πολλές χώρες κλείνουν σχολεία στις πληγείσες περιοχές.

 1. TEDMED: Εάν μολυνθώ, υπάρχουν φάρμακα που μπορώ να πάρω για να καταστήσω τον ιό λιγότερο σοβαρό ή να τον απομακρύνω εξ ολοκλήρου;

Κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αποτελεσματικό ως θεραπεία όπως λένε οι γιατροί. Πολλά διαφορετικά φάρμακα δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές, οπότε ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο σύντομα.

 1. TEDMED: Πόσο πιθανό είναι να βρούμε νέα θεραπευτικά φάρμακα και πόσο σύντομα;

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πιθανότατα, σε διάστημα δύο μηνών, είναι πολύ πιθανό να βρούμε χρήσεις των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία ενός προσβεβλημένου ατόμου. Με άλλα λόγια, θα έχουμε μια νέα χρήση για τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως ο ιός HIV. Θα χρειαστεί χρόνος και πολλές δοκιμές για να είμαστε βέβαιοι όμως. Τα νέα θεραπευτικά φάρμακα που δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές, ιδιαίτερα στην Κίνα, αλλά και αλλού. φαίνονται υποσχόμενα.

 1. TEDMED: Τι γίνεται με τα αντιβιοτικά; Όλοι πάντα στρέφονται σε αυτά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Μιλάμε για έναν νέο ιό, όχι ένα βακτήριο. Τα αντιβιοτικά λειτουργούν ενάντια στα βακτηρίδια, αλλά δεν λειτουργούν κατά των ιών. Μπορεί να είναι χρήσιμα σε νοσοκομειακή χρήση σε δευτερογενείς λοιμώξεις που είναι βακτηριακές, αλλά τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στο ίδιο τον νέο ιό.

 1. TEDMED: Τι γίνεται με όλα τα είδη νέων θεραπειών που έχω ακούσει στο Διαδίκτυο;

Θα υπάρξουν ατελείωτα ψευδή δημοσιεύματα. Μόνο όταν το διαβάσετε σε πολλούς αξιόπιστους ιστότοπους, μπορείτε να αισθανθείτε σίγουροι ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Αλλά τα περισσότερα από αυτά που ακούτε θα είναι «σκουπίδια», οπότε να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην διαδίδετε ανεπιβεβαίωτες φήμες.

 1. TEDMED: Τι γίνεται με τις μάσκες; Είναι χρήσιμες οι μπλε χειρουργικές μάσκες ή μια μάσκα προσώπου N95;

Οι μάσκες έχουν πολύ περιορισμένη αξία εκτός από ορισμένες συγκεκριμένες περιστάσεις. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον τύπο της μάσκας N95, λίγο λιγότερο από το 50% των εισερχόμενων σωματιδίων του ιού θα φιλτραριστούν, αλλά μπορεί να μειώσουν την εξάπλωση από τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια.

 1. TEDMED: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μασκών όταν χρησιμοποιούνται σωστά και ποιος πρέπει να φοράει μάσκες;

Οι καλύτερες μάσκες, οι οποίες είναι προσεκτικά τοποθετημένες και φοριούνται σωστά, επιβραδύνουν την εξάπλωση από τους ασθενείς με βήχα. Αυτό σημαίνει ότι η μάσκα δεν σας προστατεύει από άλλους ανθρώπους, αλλά προστατεύει τους άλλους από εσας. Είναι ευγενική χειρονομία προς τους άλλους να φοράτε μάσκα όταν νομίζετε ότι έχετε κρυολογήσει και αρχίζετε να βήχετε. Οι μάσκες έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: καθιστούν λιγότερο πιθανό ότι θα αγγίξετε το στόμα σας, οπότε είναι λιγότερο πιθανό ότι εάν έχετε τον ιό στα χέρια σας, θα το μεταφέρετε στο σώμα σας. Οι μάσκες έχουν οφέλη για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Εάν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή σε φροντίδα ηλικιωμένων, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές.

 1. TEDMED: Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποφύγω να μολυνθώ σε μια παγκόσμια πανδημία;

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, να βήχετε και να φτερνίζετε στον αγκώνα σας ή σε ένα χαρτομάντηλο, να μην ανταλλάσσετε χειραψίες και μην αγκαλιάζεστε, όλα τα παραπάνω μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν είστε άρρωστος, μείνετε στο σπίτι και συμβουλευτείτε έναν γιατρό μέσω τηλεφώνου για να δείτε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια και φορέστε μάσκα όταν βλέπετε άλλους ανθρώπους.

 1. TEDMED: Τι σημαίνει «περιορισμός» του ιού; Ακουσα τους επιστήμονες που χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη αρκετές φορές.

Ο περιορισμός σημαίνει επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεών του στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, στη δημόσια ζωή και στην οικονομία. Μέχρι να υπάρχει ένα εμβόλιο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το επιβραδύνουμε. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό.

 1. TEDMED: Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού;

Η καλή υγιεινή μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση. Επιπλέον, τα μέτρα “κοινωνικής απομάκρυνσης” – όπως η εργασία από το σπίτι, η αποφυγή πτήσης με αεροπλάνο, το κλείσιμο σχολείων και η απαγόρευση σημαντικών συγκεντρώσεων – θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV2.

 1. TEDMED: Διάφοροι ιοί διαδίδονται πιο εύκολα από άλλους;

Ναί. Η ιλαρά είναι η χειρότερη. Μπορείτε να κολλήσετε ιλαρά περπατώντας σε ένα άδειο δωμάτιο που ένα μολυσμένο άτομο έφυγε 2 ώρες νωρίτερα! Γι ‘αυτό έχουμε επιδημίες ιλαράς όταν μειώνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια. Το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται αρκετά εύκολα. Ο ιός του HIV είναι πολύ πιο δύσκολος στην διάδοση, και ωστόσο έχουμε 32 εκατομμύρια θανάτους.

 1. TEDMED: Τι θα χρειαστεί για να σταματήσει αυτός ο ιός;

Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά, αλλά η Κίνα έχει δείξει ότι είναι δυνατό να σταματήσει σημαντικά η διάδοση. Ένα εμβόλιο μπορεί να είναι απαραίτητο για την πλήρη εξάλειψη του SARS-CoV2.

 1. TEDMED: Πόσο καιρό θα χρειαστεί να εξαπλωθεί ο νέος ιός μέσω ενός πληθυσμού μεγέθους των Ηνωμένων Πολιτειών;

Έχοντας εξαπλωθεί με φυσιολογικά μέτρα καλής υγιεινής, ο SARS-CoV2 φαίνεται να διπλασιάζει τον μολυσμένο πληθυσμό του κάθε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα μεταδοθεί από 50 άτομα που έχουν μολυνθεί σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε περίπου 14 εβδομάδες. Αυτή είναι η απλή αριθμητική της μόλυνσης. Φυσικά, μπορούμε να πάρουμε μέτρα για να την επιβραδύνουμε.

 1. TEDMED: Πόσο αποτελεσματική είναι η καλή υγιεινή στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού; Μήπως ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων μειώνεται αισθητά αν οι άνθρωποι ακολουθούν τις οδηγίες;

Οι αριθμοί αλλάζουν με βάση το πόσο προσεκτικοί είναι οι άνθρωποι, και ακόμη και οι μικρές αλλαγές είναι σημαντικές για να αποφευχθεί η πίεση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης περισσότερο από ότι είναι απαραίτητο.

65. TEDMED: Μπορεί να «κρύβονται» μερικές χιλιάδες περιπτώσεις ανάμεσά μας; Πώς θα ήταν δυνατό αυτό;

Κάθε χρόνο, υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις γρίπης. Αυτήν τη χρονιά, μερικές από αυτές τις περιπτώσεις είναι στην πραγματικότητα COVID-19. Επιπλέον, πολλά μολυσμένα άτομα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα, επομένως «κρύβονται» σε κοινή θέα.

66. TEDMED: Ακριβώς τι σημαίνει να είναι κάποιος θετικός στον ιό;

Σημαίνει ότι κατόπιν εξέτασης έχει εντοπιστεί ότι ο ιός υπάρχει σε υγρά από αυτό το άτομο.

     67. TEDMED: Θα πρέπει όλοι να εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν;

Η εξέταση για το COVID-19 θα πρέπει να είναι ευρύτερα διαθέσιμη, διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για το ποιος είναι μολυσμένος και πώς ο ιός εξαπλώνεται. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες δοκιμές για να έχουμε στα χέρια μας σημαντικά δεδομένα.

    68. TEDMED: Γιατί η Νότια Κορέα έκανε μαζική εκστρατεία ανίχνευσης κρουσμάτων;

Η Νότια Κορέα προσπαθεί πολύ σκληρά να επιβραδύνει το ξέσπασμα εντοπίζοντας κάθε μολυσμένο άτομο όσο πιο γρήγορα μπορεί.

     69. TEDMED: Ποιο είναι το κύριο σύμπτωμα για το οποίο πρέπει να βρίσκονται οι άνθρωποι;

Ο βήχας είναι το σύμπτωμα # 1.

70. TEDMED: Είναι ο πυρετός ένας καλός τρόπος για τον εντοπισμό μολυσμένων ανθρώπων;

Ένας υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και πρέπει να υπάρξει ιατρική φροντίδα. Αλλά η εξέταση για τον πυρετό, σε ένα αεροδρόμιο ή ένα σημείο ελέγχου, για παράδειγμα, αφήνει πολλά μολυσμένα άτομα να περάσουν.

 1. TEDMED: Τι ποσοστό των ανθρώπων που είχαν θετικό αποτέλεσμα στα νοσοκομεία της Κίνας δεν είχαν αρχικά πυρετό;

Περίπου το 30% των Κινέζων ασθενών με κορονοϊό δεν είχαν πυρετό όταν έφθασαν στο νοσοκομείο.

 1. TEDMED: Είναι πιθανόν ο νέος ιός να επανέλθει ξανά σε μια χώρα μόλις κορυφωθεί η έξαρση και όταν ο αριθμός των νέων περιπτώσεων έχει μειωθεί;

Ο SARS-CoV2 είναι πιθανόν να μην μας αφήσει χωρίς την ίδια προσπάθεια που κάναμε για να εξάλειψουμε την ευλογιά και σχεδόν εξαλείψει την πολιομυελίτιδα.

 1. TEDMED: Σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τον νέο κορονοϊό μακροπρόθεσμα είναι οι παγκόσμιοι εμβολιασμοί σε ολόκληρο τον πληθυσμό;

Δεν ξέρουμε πραγματικά. Τα μέτρα με βάση το πληθυσμό μπορεί να λειτουργούν, αλλά ένα εμβόλιο μπορεί να είναι απαραίτητο και πιθανόν να είναι βιώσιμο, εφόσον ο ιός παραμένει σταθερός και δεν μεταλλάσσεται πάρα πολύ.

 1. TEDMED: Μπορεί ο νέος ιός να «εξασθενήσει» όπως άλλοι ιοί;

Δεν ξέρουμε, αλλά είναι απίθανο. Ο SARS-CoV2 είναι ήδη πολύ καλά εδραιωμένο σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα της Κίνας, υπάρχουν μάλλον εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν εξεταστεί ακόμη – όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες 100 χώρες. Ο SARS-CoV2, όπως ο ιός της γρίπης που προκαλεί την εποχική γρίπη, πιθανότατα θα είναι μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

75. TEDMED: Ο νέος ιός θα επανέλθει σε κύματα ή κύκλους, και αν ναι, πότε;

Και πάλι, δεν ξέρουμε, αλλά είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Πιθανώς, αν και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η πανδημική γρίπη του 1918 έκανε το γύρο του κόσμου σε 3 κύματα. Ο νέος ιός μπορεί να κάνει ένα δεύτερο κύμα στην Κίνα με την επαναλειτουργία σχολείων και εργοστασίων. Αλλά μέχρι να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει, δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο SARSCoV2.

 1. TEDMED: Αν έχουμε ένα διάλειμμα από την εξάπλωση του κορονοιού στους επόμενους μήνες, ποιο θα ήταν το πιο ευοίωνο σενάριο;

Ο ζεστός καιρός μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση, αν και δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις ότι αυτό συμβαίνει. Η Σιγκαπούρη, η οποία έχει ήδη 120 περιπτώσεις και έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα ελέγχου COVID-19 στον κόσμο, απέχει μόλις 70 μίλια από τον ισημερινό – τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, το ζεστό κλίμα δεν έχει σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Είναι πιθανό ότι ο SARS-CoV2 θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σταθερά σε μια λιγότερο επικίνδυνη μορφή έτσι ώστε λιγότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από αυτό, όπως συνέβη και με τη γρίπη των χοίρων το 2009. Αλλά δεν θα στηριζόμουν σε αυτό. Η εύρεση αποτελεσματικής φαρμακευτικής θεραπείας σε σύντομο χρονικό διάστημα ή ενός κοκτέιλ φαρμάκων θα ήταν εξαιρετική είδηση. Αυτό θα μπορούσαμε να το θεωρήσομε ένα ευοίωνο σενάριο.

 1. TEDMED: Έχουν οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για το COVID-19 την ίδια πιθανότητα να πεθάνουν παντού;

Δυστυχώς, ο κίνδυνος θανάτου εξαρτάται πολύ από το πού βρίσκεστε στον κόσμο. Αν βρίσκεστε σε ένα καλά εξοπλισμένο σύγχρονο νοσοκομείο, το οποίο ελπίζουμε ότι είναι προσβάσιμο σε πολλά άτομα, το ποσοστό θνησιμότητας θα είναι πολύ χαμηλότερο λόγω των αναπνευστήρων εντατικής θεραπείας και των λιγότερων δευτερογενών λοιμώξεων.

 1. TEDMED: Πώς μπορώ να ξέρω αν πρόκειται να είμαι στην ομάδα που θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή σε εκείνη που χρειάζεται νοσηλεία;

Δεν γνωρίζετε σίγουρα, αλλά εάν είστε άνω των 70 ετών ή έχετε χρόνιες παθήσεις αυξάνετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών ακόμη και του θανάτου. Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο ως προς τις πιθανότητες επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για το COVID-19.

 1. TEDMED: Πρέπει να ανησυχώ ότι κολλήσω κορονοϊό; Πόσο ανησυχείς, Πίτερ;

Εάν δεν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν θα ανησυχούσα πολύ, αλλά θα πρέπει να κάνετε ό, τι μπορείτε για να αποφύγετε να μολυνθείτε, καθώς δεν γνωρίζετε τα επιμέρους αποτελέσματα. Όλοι τελικά διατρέχουν τον κίνδυνο να κολλήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως κανείς δεν αποφεύγει το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη με την πάροδο του χρόνου. Έτσι λοιπόν όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μείνουμε στο σπίτι με τα πρώτα συμπτώματα.

 1. TEDMED: Τι εννοείτε ότι όλοι θα κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό;

Θέλω να πω ότι όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται με άλλους ανθρώπους, έτσι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι – και η βιολογία είναι αμείλικτη. Ωστόσο, θα έπαιρνα λογικές προφυλάξεις και, ταυτόχρονα, δεν θα ανησυχούσα σε παράλογο βαθμό. Αυτό δεν είναι χρήσιμο.

 1. TEDMED: Αν ο καθένας πρόκειται να κολλήσει τον νέο ιό, γιατί να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε; Αν κολλήσω τον ιό αμέσως, τότε μπορώ να το ξεπεράσω και να προχωρήσω.

Θέλουμε να επιβραδύνουμε τη μόλυνση, πράγμα που σημαίνει επιβράδυνση του αριθμού των νέων περιπτώσεων και των συνολικών περιπτώσεων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία μας να μπορούν να χειριστούν τους ασθενείς που πλήττονται περισσότερο χωρίς να κατακλυστούν ή να απομακρύνουν τους ασθενείς από άλλες ασθένειες που απαιτούν άμεση προσοχή.

 1. TEDMED: Φαίνεται ότι μετά την ανάρρωση των ανθρώπων από τον νέο ιό, μπορεί να εξακολουθούν να μπορούν να τον μεταδόσουν. Είναι αλήθεια;

Δεν γνωρίζουμε, αν και φαίνεται ότι μπορεί να συμβαίνει για λίγο μετά την ανάκαμψη. Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

 1. TEDMED: Μόλις νοσήσετε από τον ιό, δεν μπορείτε να νοσήσετε ξανά, όπως με την ιλαρά ή την παρωτίτιδα;

Και εδώ, δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση σε αυτό το σημαντικό ερώτημα.

 1. TEDMED: Προφανώς, η μόνιμη ανοσία έναντι του COVID-19 θα ήταν σημαντική για τα άτομα που είχαν νοσήσει. Είναι μια τέτοια ανοσία επίσης σημαντική για την κοινωνία ως σύνολο; Γιατί;

Αυτή η ερώτηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του εμβολίου, διότι τα εμβόλια βασίζονται στην ικανότητα του σώματός μας να έχουν μια προστατευτική ανοσοαπόκριση και σε έναν σταθερό ιό. Και προφανώς ο αριθμός των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις θα μειωνόταν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

 1. TEDMED: Είναι ο νέος ιός εποχιακός, όπως η γρίπη;

Δεν έχουμε διανύσει αρκετό καιρό για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει εποχιακή μετάλλαξη στο SARS-CoV2 ή πώς αλλάζουν τα τρισεκατομμύρια των νέων σωματιδίων του ιού καθώς περνούν από εκατομμύρια ανθρώπους.

 1. TEDMED: Αυτός ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί από μόνος του σε νέες μορφές με νέα συμπτώματα;

Δεν ξέρουμε καθόλου. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χρειαστούν νέα εμβόλια για να αποτραπεί η εξάπλωση της μεταλλαγμένης έκδοσης του SARS-CoV2.

 1. TEDMED: Εάν ο ιός μεταλλαχθεί φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει πιο θανατηφόρος και από την άλλη, θα μπορούσε επίσης να γίνει λιγότερο θανατηφόρος;

Ναι, το ένα είναι δυνατό. Είναι ένας νέος ιός, οπότε δεν έχουμε ιδέα τι θα κάνουν οι μεταλλάξεις.

 1. TEDMED: Εάν ο κορονοιός γίνει απειλή που δεν εξαφανίζεται, τι σημαίνει αυτό για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου;

Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε και να διασφαλίσουμε ότι όλοι υιοθετούμε ασφαλείς συμπεριφορές. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

 1. TEDMED: Άκουσα ότι ο ιός μπορεί να ζήσει για 9 ημέρες σε επιφάνεια. Είναι αλήθεια αυτό;

Είναι πιθανό ο SARS-CoV2 να παραμείνει βιώσιμος σε ορισμένες επιφάνειες για αρκετό διάστημα, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο καιρό.

 1. TEDMED: Η μεγαλύτερη πανδημία της σύγχρονης εποχής ήταν η πανδημία γρίπης του 1918, ακριβώς στο τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Σε εκείμη την πανδημία, η γρίπη απλά μεταλλάχθηκε – δεν ήταν ένας νέος ιός. Πώς συγκρίνεται ο SARS-CoV2 με αυτή τη μετάλλαξη;

Ο SARS-CoV2 είναι εξίσου μεταδοτικός με την πανδημία γρίπης του 1918 και φαίνεται να είναι σχεδόν θανατηφόρος, αλλά ο χρόνος θα δείξει. Σημειώστε, ότι το 1918 δεν υπήρχε το ιατρικό σύστημα που έχουμε σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο και δεν υπήρχαν αντιβιοτικά για τη θεραπεία βακτηριδιακής πνευμονίας, η οποία ήταν μια σημαντική αιτία θανάτου.

 1. TEDMED: Υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για ένα γιγαντιαίο ψεύτικο συναγερμό και θα κοιτάμε πίσω το καλοκαίρι και θα λέμε “όλοι πανικοβλήθηκαν για το τίποτα!”;

Όχι. Το COVID-19 είναι ήδη σε περισσότερες από 100 χώρες και είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις σε περισσότερες χώρες.. Είναι κάτι πραγματικό.

 1. TEDMED: Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ξαφνικά ένας νέος ιός που η ανθρωπότητα δεν έχει δει ποτέ μπορεί να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους. Πότε είναι η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο;

Ο SARS και ο MERS ήταν νέοι ιοί – αλλά δεν έφτασαν σε τέτοια κλίμακα. Ο ιός HIV ήταν νέος στον κόσμο και έχει μολύνει 70 εκατομμύρια ανθρώπους – εκ των οποίων 32 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από την πανδημία του ιού HIV.

 1. TEDMED: Ο ιός HIV επηρεάζει τις φτωχές χώρες πολύ περισσότερο από τις πιο πλούσιες. Αυτό πιθανόν να ισχύει για τον νέο ιό;

Ναι απολύτως. Πλούσιες χώρες όπως οι Η.Π.Α. θα έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω της καλύτερης ενυδάτωσης, του συμπληρωματικού εξοπλισμού αναπνοής, του σωστού χειρισμού των μολύνσεων κτλ. Αυτό είναι ενδεχομένως ένα γιγάντιο πρόβλημα για τις φτωχές χώρες που έχουν κακά συστήματα υγείας. Πολλές χώρες στην Αφρική θα αντιμετωπίσουν τεράστιους κινδύνους. Όταν φθάνει στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους πόρους τους, είναι πολύ πιθανό να είναι καταστροφικός.

 1. TEDMED: Φαίνεται ότι δεν είστε τρομερά αισιόδοξος.

Σε γενικές γραμμές, είμαι σίγουρα αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά που με κάνουν να νιώθω νευρικά. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι φοβούνται, ειδικά αν είναι σε μία ή περισσότερες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν όμως και καλά νέα, επειδή βλέπουμε ήδη πρόοδο στην παγκόσμια συνεργασία, ιδίως στην επιστήμη και την ιατρική. Βλέπουμε μεγαλύτερη διαφάνεια μεταξύ των κυβερνήσεων. Ο αριθμός των περιπτώσεων στην Κίνα μειώνεται σήμερα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Και βλέπουμε για παράδειγμα την ταχεία ανάπτυξη της θεραπευτικής.

 1. TEDMED: Είπατε επίσης ότι υπάρχουν πολλά που είναι ανησυχητικά. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες σας για τον νέο ιό;

Η κακή διαχείριση, η εξάπλωση του ιού μπορεί γρήγορα να επιβαρύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας και να εμποδίσει τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά κάθε είδους ιατρική πρόσβαση. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η υπερβολική αντίδραση και ο φόβος μπορούν να παρακωλύσουν την οικονομία μιας χώρας, η οποία προκαλεί ένα άλλο είδος ταλαιπωρίας. Έτσι, είναι δύσκολο το αντιστάθμισμα.

 1. TEDMED: Για τι θα πρέπει να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι;

Πρέπει να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι να ακούμε για πολλές “νέες” περιπτώσεις σε κάθε πόλη στις Η.Π.Α. που αρχίζει τις εξτάσεις, καθώς και αυξανόμενο αριθμό θανάτων, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων. Στην πραγματικότητα, συχνά δεν είναι «νέες» περιπτώσεις, είναι υπάρχουσες περιπτώσεις που έχουν γίνει ορατές για πρώτη φορά.

 1. TEDMED: Για ποια πράγματα είστε αισιόδοξος;
 • Η σύγχρονη βιολογία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.
 • Εκτός από την παγκόσμια κοινότητα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι ηγέτες των κυβερνήσεων επικεντρώνονται στην απειλή.
 • Απομονώσαμε τον ιό σε ημέρες και τον «διαβάσαμε» γρήγορα.
 • Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε μια θεραπεία.
 • Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο.
 • Αυτή είναι πραγματικά η εποχή της σύγχρονης επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει, εφ ‘όσον ξεσκεπάζουμε ψεύτικες και επικίνδυνες ειδήσεις
 1. TEDMED: Πόσο έτοιμοι είναι οι ΗΠΑ για αυτό;

Οι Η.Π.Α. είχαν αρκετό χρόνο για να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αυτήν την πανδημία, όπως και άλλες χώρες με υψηλό εισόδημα. Όλοι επωφελήθηκαν από τις πρωτοφανείς μαζικές καραντίνες της Κίνας που επιβράδυναν την εξάπλωση. Οι Η.Π.Α. θα χειριστούν σωστά τα σοβαρά περιστατικά από την αρχή όντας περισσότερο προετοιμασμένοι.

 1. TEDMED: Για ποιον ανησυχείτε περισσότερο;

Είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες για τις οποίες ανησυχώ πολύ. Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία. Όταν λέμε ότι κατά μέσο όρο 1% έως 2% των μολυσμένων ανθρώπων θα πεθάνουν από κορονοϊό, αυτό είναι πολύ. Εξάλλου, το 1% του ενός εκατομμυρίου είναι 10.000 άνθρωποι και ανησυχώ πολύ για τους ηλικιωμένους. Αλλά 98% -99% των ανθρώπων δεν θα πεθάνουν από αυτό. Η εποχική γρίπη σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο και δεν υπάρχει πανικός – ακόμα κι αν στην πραγματικότητα πρέπει να πάρουμε τη γρίπη πολύ πιο σοβαρά και να βεβαιωθούμε ότι όλοι εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο. Ακριβώς όπως μάθαμε να ζούμε με την εποχική γρίπη, νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε πώς να ζούμε φυσιολογικαά, παρά την παρουσία του COVID-19, μέχρι να καταστεί διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

 1. TEDMED: Θα υπάρξουν περισσότερες πανδημίες στο μέλλον μας;

Σίγουρα ναι. Αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης και της ζωής μας σε έναν “πλανήτη με ιούς”. Είναι μια ατέρμονη μάχη. Πρέπει να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας. Αυτό σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να επενδύσουμε σοβαρά στην ετοιμότητα για πανδημία και να οικοδομήσουμε παγκόσμια μέτρα, πολύ πριν «το σπίτι μας πιάσει φωτιά» την επόμενη φορά.

Διαβάστε εδώ το Α’ μέρος.