Κώστας Μαριάκης: Η καινοτομία οδηγός στον κλάδο ιατροβιοτεχνολογικών.

08-07-2022

2,5 χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας και ανακαλώντας το περιβάλλον της δημοσιότητας και την αναγνώριση που πέτυχε -δικαίως- ο κλάδος του φαρμάκου, διεκδικώντας και κατακτώντας μάλιστα μια ταύτιση με την έννοια της καινοτομίας εκτιμώ ότι ένας άλλος κλάδος που συνεισέφερε τα μέγιστα  στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, δεν είχε την αναγνώριση που θα του άξιζε. Τόσο σε επίπεδο προσφοράς, όσο και στην σύνδεσή του με την καινοτομία.

Αναφέρομαι στον κλάδο των ιατροτεχνολoγικών προϊόντων και εξοπλισμού και φυσικά στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) που εκπροσωπεί όλο τον κλάδο και καλύπτει ένα τεράστιο όγκο προϊόντων, μεγάλο μέρος του οποίου, αφορά καινοτομία!

Ο πολύ κόσμος δεν γνωρίζει ότι πολλά από τα προϊόντα μας -από τα χειρουργικά υλικά, και το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, μέχρι τα ιατρικά μηχανήματα, τα in vitro διαγνωστικά και πολλά άλλα, «στέκονται» κάτω από την μεγάλη ομπρέλα του κλάδου της ιατροτεχνολογίας, που συνεισφέρει σταθερά στη Δημόσια Υγεία στηρίζοντας σταθερά στο έργο του τον επαγγελματία υγείας.

Ο κρίσιμος ρόλος του κλάδου αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας. Στηρίξαμε την κοινωνία και την πολιτεία από την πρώτη στιγμή. Μάσκες, αναπνευστήρες, οξύμετρα, οι στυλεοί λήψης δειγμάτων… και βεβαίως τα rapid, τα self tests, αλλά και τα μοριακά τεστ, είναι δικά μας προϊόντα και ήταν αυτά που λειτούργησαν σαν ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας. Και εδώ θα είμαστε πάλι να συμβάλουμε, σε μια πιθανή – αλλά απευκταία – αναζωπύρωση της πανδημίας.

Όσον αφορά την καινοτομία και για να μην επεκταθώ, ας μείνουμε στα rapid και self tests τα οποία αναπτύχθηκαν με τρομερή ταχύτητα από τους επιστήμονες που απασχολούνται στον κλάδο μας.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κλάδος μας «καθρεφτίζει» απόλυτα τον τομέα της καινοτομίας. Ο τομέας των ιατροτεχνολογικών είναι αυτός με τις περισσότερες καινοτομίες από οποιονδήποτε άλλο! Κι αυτό βεβαίως φαίνεται καθημερινά στην πράξη. Όλο και περισσότερες καινοτομίες βοηθούν ασθενείς και ιατρούς στην πρόληψη και στη διάγνωση.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη και, ειδικότερα, αυτοί με διαβήτη τύπου 1, που πρέπει καθημερινά να μετρούν το σάκχαρό τους, με τις νέες συσκευές συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης, αφ’ ενός αποφεύγουν το συνεχές τρύπημα, αφ’ ετέρου έχουν ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και, ως εκ τούτου, κάνουν καλύτερη ρύθμιση.

Έξυπνες συσκευές… που ακόμα και μέσω των ρολογιών μας, μας ενημερώνουν για τους παλμούς μας, για πιθανή κολπική μαρμαρυγή, για τον κορεσμό οξυγόνου, είναι πλέον στη διάθεσή μας. Τα επιτεύγματα της καινοτομίας που διαρκώς συμβάλλουν στην Δημόσια και την προσωπική υγεία, δεν σταματούν εδώ, αλλά άλλο είναι το νόημα του παρόντος άρθρου.

Κυρίως μας ενδιαφέρει η κατανόηση από την πολιτεία, τα ΜΜΕ, ακόμα και το ευρύ κοινό, του κρίσιμου για τη Δημόσια Υγεία ρόλου μας και η σύνδεσή μας με την καινοτομία, στο μερίδιο που μας αναλογεί.

Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπιστούν  οριστικά θέματα που μας πάνε επιχειρηματικά πίσω, όπως πχ. είναι οι καθυστερήσεις πληρωμών  που -παρότι προ κορωνοϊού είχαν βελτιωθεί- τώρα, πάλι έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν πολύ και να προσεγγίζουν τους 10-12 μήνες… Και μιλάω μόνο για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ γιατί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια!

Μας ενδιαφέρει επιτέλους η πολιτεία να αποσύρει το εξωλογικό μέτρο του claw back -το οποίο συνιστά αφενός μια σημαντική «αφαίμαξη» και αφετέρου δημιουργεί μια μεγάλη απροσδιοριστία με για την επιχειρηματικότητα, ενώ έχει καταστήσει σχεδόν ασύμφορη την προσφορά προϊόντων σε ορισμένους τομείς, όπως ο διαβήτης και η ειδική διατροφή. Για τα τελευταία η πολιτεία θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία.

Επίσης θα θέλαμε ένα πάγιο αίτημα μας, η δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών , να φτάσει πιά στην υπολοποίηση του .

Τέλος, μας ενδιαφέρει και η αναβάθμισης των σχέσεων, των συνομιλιών και της αντιμετώπισης του ΣΕΙΒ από την Πολιτεία και τους αρμόδιους εκπροσώπους της. Αν δεν το ξέρετε είμαστε ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος εκπρόσωπος του Κλάδου, είμαστε δε μέλος της MedΤech, του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου για τα είδη αυτά.

Πέρα λοιπόν από την ανάγκη κατανόησης του ρόλου μας και την σύνδεση με την έννοια της καινοτομίας, προσβλέπουμε και στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου μας ως ισότιμου συνομιλητή και εταίρου του Υπουργείου Υγείας και είναι βέβαιο ότι μπορούμε να προσφέρουμε με την τεχνογνωσία μας.

Στο τέλος – τέλος, η βελτίωση της Δημόσιας Υγείας δια μέσου και της καινοτομίας, είναι κοινός στόχος όλων μας.

 

Κώστας Μαριάκης

Γενικός Γραμματέας ΣΕΙΒ