Κουνούπια: Ποια είναι τα φυτά που τα διώχνουν μακριά

γυναίκα κοιτά τα κουνούπια μέσα από το τζάμι
28-06-2021

Η ζέστη και η υγρασία φέρνουν κοντά μας τα κουνούπια. Και αυτά δεν μας αφήνουν να χαρούμε τις καλοκαιρινές νύχτες. Εκτός όμως από τα εντομοαπωθητικά μπορείτε να βρείτε λύσεις και σε διάφορα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια.

Τα παρακάτω φυτά λόγω των ελαίων που περιέχουν απωθούν τα κουνούπια. Φυτέψτε τα στον κήπο σας ή σε γλάστρες κοντά στα σημεία που συνηθίζετε να κάθεστε και χαλαρώστε ανενόχλητοι.

Φυτά που διώχνουν μακριά τα κουνούπια

  • Κιτρονέλλα: Αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικών κεριών κτλ. Είναι ένα πολυετές γρασίδι που φτάνει περίπου το ένα μέτρο περίπου. Θέλει ηλιόλουστη θέση και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του.
  • Μελισσόχορτο: Είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού. Τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό.
  • Κατηφές: Είναι καλοκαιρινό φυτό με λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί άνθη. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και άλλα έντομα.
  • Αρμπαρόριζα: Έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολύ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος. Πρέπει όμως να στραγγίζει καλά.
  • Λουίζα: Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που όταν την ακουμπάτε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Η λουίζα θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Φυτέψτε την κοντά σε διαδρόμους για να δίνει άρωμα καθώς περνάτε.
  • Βασιλικός: Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού αλλά την μεγαλύτερη αντικουνουπική δράση έχει ο λεμονοβασιλικός. Φυτέψτε βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα ή στον κήπο σε φωτεινά έως ηλιόλουστα σημεία. Κόψτε μερικά φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα στο δέρμα σας για να μην σας πλησιάζουν τα κουνούπια.
  • Λεβάντα: Είναι διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Τα αποξηραμένα άνθη της διώχνουν τον σκώρο από τα ντουλάπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κουνούπια: Αυτοί είναι οι 3 λόγοι για τους οποίους τσιμπάνε περισσότερο κάποιους ανθρώπους