Κουρουμπλής: Ο ΕΟΠΥΥ έχει χρήματα μέχρι το Σεπτέμβριο

26-12-2016

Μέχρι τον Σεπτέμβριο επαρκούν τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο υπουργός υποστήριξε ότι «οι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν από την περασμένη κυβέρνηση και με τους οποίους κινούμεθα έχουν μεγαλύτερες περικοπές από ότι είχαν το 2014».

 Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ πέρυσι πήρε 725 εκατομμύρια και φέτος 526 εκατομμύρια για να προσθέσει ότι «αυτά τα χρήματα με τη διαχείριση που κάνουμε και την προσπάθεια, θα έχουν ένα ορίζοντα του Σεπτεμβρίου». Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καλύψει από το αποθεματικό τις ανάγκες.  

Παράλληλα επανέλαβε την εκτίμηση ότι από τις τέσσερις επιτροπές διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα έχει 100 εκατομμύρια κέρδος. «Η επιτροπή διαπραγμάτευσης και εμπιστευτικότητας είναι μια επιτροπή που την έχουν όλα τα συστήματα στην Ευρώπη, σε καλεί εσένα που κυκλοφορείς αυτό το φάρμακο και σου λέει «το φάρμακο αυτό στην Γερμανία έχει 30 χιλιάδες, εσύ γιατί μου το χρεώνεις 60;» είπε χαρακτηριστικά. 

 Για το διαγωνισμό για την αγορά ασθενοφόρων, ο υπουργός Υγείας τόνισε εάν και ο νέος διαγωνισμός αποτύχει «δεν θα έχουμε ασθενοφόρα» τονίζοντας ότι το ΕΣΠΑ λήγει πολύ σύντομα. «Αν τώρα χαθεί αυτή η ευκαιρία θα χάσουμε και τα λεφτά και θα χάσουμε και τα ασθενοφόρα», υπογράμμισε. Για το θέμα των ασθενοφόρων και του τρίτου! διαγωνισμού που τρέχει …εδώ και δύο χρόνια – όπως είχε γράψει το healthview – σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί ανα πάσα στιγμή να τιναχτεί στον αέρα, αν παρέμβει ο εισαγγελέας για τους φακέλλους των υποψηφίων και τις παρατυπίες στη διαδικασία/ 

Φαρμακεία 

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τις εξαγγελίες του για κατάργηση του ισχύοντος διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γ. Ψαριανός, Σ. Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης.

Οι βουλευτές του Ποταμιού κάνουν λόγο για πισωγύρισμα, καταργώντας ένα μεταρρυθμιστικό μέτρο που κρίνεται ως θετικό από τους επαγγελματίες του κλάδου και τους καταναλωτές χωρίς να προηγηθεί διάλογος και αναρωτιούνται αν ο κ. Υπουργός έχει ως μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των συνδικαλιστών του κλάδου, αγνοώντας την υπόλοιπη κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών στην προκειμένη περίπτωση. 

Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων «άνοιξε» με το νόμο 3918/2011, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργούν τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης καθώς και τα Σάββατα ενώ στη  συνέχεια οριζόταν με το νόμο 4254/2014 ότι: «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό και δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη». 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι συνδικαλιστές του κλάδου ήταν από την αρχή αντίθετοι – και εξακολουθούν να είναι –  με το διευρυμένο ωράριο. Ζητούν από το Υπουργείο να το καταργήσει και να καταρτίσει σταθερές ώρες λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία σε συνδυασμό με ένα δίκτυο εφημεριών ώστε να επιβληθεί «τάξη» στο ζήτημα του ωραρίου. Σε περίπτωση που η ηγεσία του Υπουργείου δεν επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς «προειδοποιούν» για διακοπή των εφημεριών και διανυκτερεύσεων. 

Οι «προειδοποιήσεις» αυτές φαίνεται να «πιάνουν τόπο» μιας και λίγες μόνο ημέρες μετά, ο υπουργός –στο συνέδριο HELLASPHARM – δίνει διαβεβαιώσεις στους φαρμακοποιούς για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος λειτουργίας.