Κουζίνα: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγαράκι για τα πιάτα;

σφουγγαράκι για τα πιάτα στον νεροχύτη στην κουζίνα
24-08-2020

Το σφουγγαράκι για τα πιάτα που έχουμε στην κουζίνα ίσως να είναι, σύμφωνα και με έρευνες, ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού. Είναι πολύ εύκολο να μαζέψει βακτήρια και μικρόβια.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα σφουγγάρια στην κουζίνα 14 σπιτιών στη Γερμανία. Αναγνώρισαν 362 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων συνολικά. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το γεγονός ότι το μέσο σφουγγάρι είχε 45 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Η μελέτη χαρακτήρισε τα σφουγγαράκια ως μία από τις «μεγαλύτερες πηγές ενεργών βακτηρίων σε ολόκληρο το σπίτι».

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα βακτηρίδια μπορεί να είναι δυνητικά παθογόνα, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προκαλούν ασθένειες.

«Οι παθογόνοι οργανισμοί που εισάγονται στην κουζίνα από μολυσμένα τρόφιμα ή ακατέργαστο κρέας είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε σφουγγαράκια κουζίνας», εξηγεί η Rhea Mehta, Ph.D., μοριακή τοξικολόγος.

Διευκρινίζει ότι, ενώ πολλά από αυτά δεν είναι επικίνδυνα, άλλα ενδέχεται να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις σε ορισμένους ανθρώπους. «Αν και η έκθεση σε αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο σπίτι είναι σπάνια, εκείνοι με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο», λέει.

Πώς μπορείτε να καθαρίσετε το σφουγγάρι στην κουζίνα σας;

Σύμφωνα με τη Mehta, το συχνό πλύσιμο των σφουγγαριών είναι απαραίτητο. Όπως υποστηρίζει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα καθαρίσετε και να απομακρύνετε τα βακτήρια είναι να τα βρέχετε και να τα τοποθετείτε στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα λεπτό καθημερινά.

Αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων ή το σφουγγάρι σας περιέχει μεταλλικές ίνες, το πλυντήριο πιάτων είναι μία αποτελεσματική λύση. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το σφουγγάρι σας σε ένα μπολάκι με χυμό λεμονιού και απιονισμένο νερό.

Τέλος, πέρα από τον τακτικό καθαρισμό, είναι σημαντικό να το κρατάτε μακριά από εστίες βακτηρίων όπως το ωμό κρέας. Σύμφωνα με τη Mehta, ένα καλά διατηρημένο σφουγγάρι μπορεί να αντέξει έως και ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κουζίνα: Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζετε το ψυγείο σας