Κουζίνα: Πως οι πετσέτες είναι επικίνδυνες για την υγεία μας

γυναίκα στην κουζίνα καθαρίζει ένα ποτήρι με πετσέτα
01-02-2020

Όλοι στην κουζίνα μας έχουμε πετσέτες με τις οποίες σκουπίζουμε τα χέρια μας αφότου έχουμε πλύνει τα πιάτα. Πολλές φορές με τις πετσέτες αυτές σκουπίζουμε και τα ίδια τα πιάτα. Πως όμως αυτές οι πετσέτες που έχουμε στην κουζίνα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας;

Οι πετσέτες στην κουζίνα είναι εστία μικροβίων

Κι όμως, οι πετσέτες της κουζίνας μπορεί και να είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού. Σύμφωνα και με σχετικές μελέτες, οι πετσέτες χρειάζονται τακτικά αλλαγή, καθώς μπορούν να κουβαλάνε βακτήρια, όπως το E. coli, που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση.

Ερευνητές εξέτασαν 100 πετσέτες κουζίνας που χρησιμοποιούνταν για πολύ καιρό και οι 49 από αυτές είχαν αναπτύξει βακτήρια. Σίγουρα, ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιεί μια πετσέτα, ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, αφού περισσότεροι άνθρωποι σημαίνει μεγαλύτερη χρήση, άρα περισσότερες και οι πιθανότητες. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος που ζει μόνος του δεν είναι επίσης, «εκτεθειμένος» σε διάφορα μικρόβια.

Για παράδειγμα, ο πιο εύκολος τρόπος μετάδοσης βακτηρίων είναι το ωμό κρέας. Όταν καθαρίζετε το κρέας ή το κοτόπουλο και μετά καθαρίζετε τα χέρια με την πετσέτα, υπάρχουν πιθανότητες να μεταφέρετε επικίνδυνα βακτήρια. Γι’ αυτό όταν έρχεστε σε επαφή με ωμό κρέας, θα πρέπει πάντα να πλένετε καλά πρώτα τα χέρια σας.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να αλλάζετε τις πετσέτες της κουζίνας κάθε ημέρα. Επίσης, για να μειώσετε τις πιθανότητες της διάδοσης μικροβίων, να έχετε ξεχωριστές πετσέτες. Άλλη δηλαδή για το καθάρισμα των πάγκων, άλλη για το καθάρισμα των χεριών, άλλη όταν μαγειρεύετε και άλλη για το σκούπισμα των σκευών. Τέλος, οι πετσέτες πρέπει να πλένονται, πάντα, σε υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κουζίνα: Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζετε το ψυγείο σας