Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της πανδημίας. Στο “τραπέζι” παράταση του lockdown. Ποιες περιοχές… κοκκινίζουν

Δήμος Ιάσμου
18-02-2021

Κρίσιμα τα επόμενα δύο 24ωρα για την πορεία της πανδημίας καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα «δείξουν» το μέλλον του lockdown στην Αττική. Σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εάν δεν αποτυπωθεί στους αριθμούς μείωση του ιικού φορτίου, δεν αποκλείεται παράταση του lockdown.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χθες μάλιστα αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ενώ συνολικά η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid στην επικράτεια φτάνει τις 351 από τος 656. Στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες.

«Συναγερμός» για 12 περιοχές

Και ενώ, το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αυξάνεται και ο αριθμός των περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλη διασπορά του ιού και αύξηση των κρουσμάτων. Οι περιοχές αυτές είναι: Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Θάσος, Κάρπαθος.

Επιπλέον, Κάλυμνος και Γιάννενα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο και δεν αποκλείεται να επιβληθούν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Κάλυμνος εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις ημερήσιες αναφορές.

Παράταση περιοριστικών μέτρων

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ειδικών που «βλέπουν» παράταση του lockdown. Τα δεδομένα θα εξεταστούν στην αυριανή σύσκεψη των Εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. Όπως είπε – φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε πως φέτος το Πάσχα είναι πιθανότερο να είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι.