Κρίσιμη η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε καθώς θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Η μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, το σταθερά υψηλό ιικό φορτίο της Αττικής, και η διασπορά του βρετανικού στελέχους έφεραν παράταση των μέτρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα και νέα παράταση έως και τις 15 Μαρτίου. Και αυτό, προκειμένου να παραμείνει η κινητικότητα του πληθυσμού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα το τριήμερο των Απόκρεων.
Εντός της εβδομάδας, οι λοιμωξιολόγοι θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα. Ωστόσο θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες επιδείνωση των «σκληρών» δεικτών όπως είναι οι εισαγωγές ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θάνατοι λόγω της COVID-19.
Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται επιδείνωση σε όλους τους κρίσιμους δείκτες. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια ξεπερνούν τις 12.000 ενώ αυξητική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων εμφανίζουν 56 περιφερειακές ενότητες στη χώρα. Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στις πέντε από τις επτά περιοχές της χώρας που ελέγχονται. Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Χανιά και Ρέθυμνο.
Ασφυξία στο ΕΣΥ
Η πίεση που ασκεί η πανδημία στο ΕΣΥ είναι έντονη. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μία εβδομάδα αυξήθηκε η επιβάρυνση στις ΜΕΘ κατά 12%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική. Η πληρότητα είναι κοντά στο 90% με περισσότερους από 240 ασθενείς να νοσηλεύονται τα τελευταία 24ωρα.
Ήδη το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ασθενών με κορονοϊό. Το σχέδιο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει μετατροπή των γενικών ΜΕΘ νοσοκομείων σε ΜΕΘ COVID. Για παράδειγμα, οι μονάδες των νοσοκομείων Ερυθρός Σταυρός και «Αγία Ολγα», αδειάζουν με τη διακομιδή των ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία και κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον ενεργοποιούνται σταδιακά και νέες κλίνες, όπως οι εντατικές του ΚΑΤ. Σημειώνεται πως σε σχεδόν μία εβδομάδα, οι κλίνες ΜΕΘ COVID αυξήθηκαν από 250 σε περίπου 300.