Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας – Σε «κόκκινο συναγερμό» το ΕΣΥ και plan B για τα νοσοκομεία

16-03-2021

Δραματική είναι  η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας, εξαιτίας της σφοδρότητας του τρίτου κύματος της πανδημίας. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικήες θεραπείας αγγίζει πλέον το 100% και οι νέες νοσηλείες ασθενών με covid-19 παραμένουν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Υπό τον ασφυκτικό αυτό κλοιό, η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας περιστατικών covid-19. Χθες μάλιστα το υπουργείο Υγείας ήταν σε διαπραγμάτευση με τουλάχιστον ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο για την «ένταξη» του στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, προχωρά σε μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών από δημόσια νοσοκομεία (Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Σπηλιοπούλειο) προς το ιδιωτικό θεραπευτήριο Λητώ για ενίσχυση της αντιμετώπισης των ασθενών που μεταφέρονται.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας περνάει στο επόμενο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου για τα νοσοκομεία της Αττικής. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει κλίνες με αναπνευστήρες σε μονάδες ανάνηψης και ειδικές μονάδες ακόμα και σε χειρουργικές αίθουσες. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι έως το τέλος της εβδομάδας να έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 100 κλίνες.

«Λειτουργούμε στο κόκκινο στην Αττική» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και συνεφημέρευση με θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα.

Το 3ο κύμα

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες αναμένουν να δουν τα αυριανά και μεθαυριανά επιδημιολογικά στοιχεία για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε θα υποχωρήσει το τρίτο κύμα, και πότε θα υπάρξει μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης, από σήμερα ισχύει καθολική εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με την εξαίρεση των ειδικών σχολείων. Η αναστολή της διά ζώσης εκπαίδευσης θα ισχύσει έως τις 29 Μαρτίου. Κατά το μεσοδιάστημα θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για επιστροφή στα θρανία με αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.