Κρίσιμη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων μετά την αύξηση κρουσμάτων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στο λιανεμπόριο

28-01-2021

Λίγα 24ωρα πριν την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων – λυκείων στα θρανία, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα. Η απόφαση ελήφθη χθες μετά την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη χώρα. Η Επιτροπή θα κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ενόψει της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής αύριο Παρασκευή. Στη σύσκεψη θα διαμορφωθούν οι τελικές εισηγήσεις που θα καθορίστουν τελικά και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

O καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως «είναι προτεραιότητα να ξεκινήσει η εκπαίδευση διότι έχει μείνει πολύ πίσω. Αλλά πριν από αυτή η προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία». Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η απόφαση για τα σχολεία μπορεί να ανατραπεί. Πότε; στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα  αναβαθμίσουν περιοχές στο «κόκκινο».

“Συναγερμός” για τα κρούσματα

Στη σημερινή συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων, θα αξιολογηθεί το επιδιμιολογικό φορτίο και θα καθοριστεί η λίστα με τις «κόκκινες» περιοχές. Αυρίο Παρασκευή, στη νέα συνεδρίαση, θα αποφασιστούν τα μέτρα που οι Λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση.

«Σε περίπτωση που κάποια περιοχή γίνει «κόκκινη» προφανώς θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ακόμα και για την εκπαίδευση. Ακόμα και για το λιανεμπόριο και ό,τι άλλο χρειαστεί» είπε ο καθηγητής. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων – σημείωσε- την επαναφορά του λιανεμπορίου σε καθεστώς click away.

Στο “τραπέζι” νέα μέτρα

Ο καθηγητής χαρακτήρισε κρίσιμα τα στοιχεία του τελευταίου 48ωρου προκειμένου να εξεταστεί η εξελισσόμενη δυναμική της πανδημίας. «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στην Αττική δεν είναι για κόκκινο. Η θετικότητα είναι 2 έως 2,5% και το Rt δείχνει ανοδικότητα χωρίς να έχει φτάσει το 1. Αλλά δεν ξέρω τι άλλο θα προκύψει μέχρι την Παρασκευή», είπε.

Τέλος είπε ότι «αυτή τη στιγμή προτεραιότητες είναι το λιανεμπόριο και το σχολείο». «Μπορεί να καθυστερήσουν άλλα μελλοντικά όπως π.χ. η εστίαση ή οτιδήποτε άλλο, δεν βάζουμε όμως σε αντιπαράθεση το λιανεμπόριο με τα σχολεία» κατέληξε.