Κρίσιμο 15νθημερο: Οι «σκληροί» δείκτες που θα κρίνουν νέα μέτρα – Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

27-08-2021

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την εξέλιξη του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας. Στο διάστημα αυτό θα «αποτιμηθεί» το επιδημιολογικό αποτύπωμα των καλοκαιρινών διακοπών στο γενικό πληθυσμό, με τις πρώτες ενδείξεις να μην επιτρέπουν αισιοδοξία.

Ήδη παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά και σημαντική επέκταση του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως τονίστηκε χθες κατά την τακτική ενημέρωση. Με αποτέλεσμα, τόσο του αριθμού των νοσηλευόμενων, όσο και των διασωληνωμένων ασθενών.

«Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Προειδοποίησε πως «μέσα μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εκτός από το νέο πλαίσιο μέτρων που ανακοίνωσε και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο θέμα δηλώνοντας: «ό, τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει. Το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή. Και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η απόφαση θα ληφθεί «ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού». Δηλαδή, είπε, «θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν».

Πιο κοντά στη λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκονται οι ένστολοι. Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία. Για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα».

Στο ίδιο θέμα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή».

Ο ίδιος τόνισε: «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου. Για παράδειγμα σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους. Και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk». Σε μία τέτοια προοπτική, ο Υπουργός συμπεριέλαβε και κλάδους του ιδιωτικού τομέα με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.