Κρίσιμο 48ωρο για την πορεία της πανδημίας και το lockdown. Αύριο η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις

23-02-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πορεία της πανδημίας και τις αποφάσεις για το lockdown, που λήγει την Κυριακή. Αύριο, οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την Πέμπτη, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και την Παρασκευή θα οριστικοποιηθεί η εισήγησή τους προς την κυβέρνηση. Την ίδια μέρα, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για το lockdown. Τα βασικά σενάρια μέχρι στιγμής είναι δύο.

– Το πρώτο αφορά σε παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας του lockdown με στόχο την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

– Το δεύτερο αφορά σε σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά στο λιανεμπόριο του click away. Εξετάζεται μάλιστα η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις μετακινήσεις των πολιτών μόνο για αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, ή ακόμη και νέος πενταψήφιος αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο.

Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων και μια εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.