ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΑΡΝΑΡΝΤ

Christiaan Barnard
24-07-2021

Ο Κρίστιαν Ν. Μπάρναρντ (8 Νοεμβρίου 1922 – 2 Σεπτεμβρίου 2001) ήταν Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρούργος, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Κρίστιαν Μπάρναρντ έκανε την πρακτική του στο Νοσοκομείο Groote Schuur, στο Κέιπ Τάουν, μετά εργάστηκε ως γιατρός γενικής ιατρικής σε μια αγροτική πόλη. Το 1951, επέστρεψε στο Κέιπ Τάουν, όπου εργάστηκε στο City Hospital καθώς και στο Τμήμα Ιατρικής του Νοσοκομείου Groote Schuur. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του, και λαμβάνει Master of Medicine το 1953 από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Την ίδια χρονιά απέκτησε το διδακτορικό στην ιατρική (MD) από το ίδιο πανεπιστήμιο για μια διδακτορική διατριβή με τίτλο «Η αντιμετώπιση της φυματιώδους μηνιγγίτιδας».

Το 1956 ο Μπάρναρντ λαμβάνει μια διετή υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Μπάρναρντ αποκτά την πρώτη εξειδίκευση με τον Νόρμαν Σάμγουει, που έκανε ένα μεγάλο μέρος της πρωτοποριακής έρευνας που οδηγεί στην πρώτη ανθρώπινη μεταμόσχευση καρδιάς. Το 1958 έλαβε πτυχίο Master of Science στη Χειρουργική για τη διατριβή με τίτλο, «Η αορτική βαλβίδα – προβλήματα στην κατασκευή και τη δοκιμή μιας προσθετικής βαλβίδας». Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε Διδακτορικό πτυχίο για τη διατριβή του με τίτλο «Η αιτιολογία των συγγενών εντερικής ατρησίας». Ο Κρίστιαν Μπάρναρντ περιγράφει τα δύο χρόνια που πέρασε στις ΗΠΑ ως «την πιο συναρπαστική στιγμή της ζωής μου».

Με την επιστροφή του στη Νότια Αφρική το 1958, ο Μπάρναρντ διορίστηκε καρδιοθωρακικός χειρουργός στο Νοσοκομείο Groote Schuur, για την ίδρυση πρώτης μονάδας καρδιάς του νοσοκομείου. Προήχθη σε πλήρους απασχόλησης λέκτορας και Διευθυντής Χειρουργικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε Προϊστάμενος του Τμήματος Καρδιοχειρουργικής στο νοσοκομεία διδασκαλίας του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν. Ανήλθε στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν το 1962. Ο νεώτερος αδελφός Μάριους Μπάρναρντ, ο οποίος μελέτησε επίσης ιατρική, τελικά έγινε το δεξί χέρι του Μπάρναρντ στο τμήμα της Καρδιοχειρουργικής. Με την πάροδο του χρόνου, ο Μπάρναρντ έγινε γνωστός ως ένας λαμπρός χειρουργός με πολλές συνεισφορές για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, όπως η τετραλογία του Fallot και της ανωμαλίας Ebstein . Προήχθη σε καθηγητή της Χειρουργικής Επιστήμης στο Τμήμα Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν το 1972. Ανάμεσα στα πολλά βραβεία που έλαβε κατά τη διάρκεια των ετών ήταν πως ονομάστηκε ομότιμος καθηγητής το 1984.

Στην διαθεσιμότητα των νέων ανακαλύψεων που εισήγαγε αρκετές πρωτοπόρους, μεταξύ των οποίων και του Νόρμαν Σάμγουει , πολλές χειρουργικές ομάδες ήταν σε θέση να προετοιμαστούν για μια ανθρώπινη μεταμόσχευση καρδιάς. Ο Μπάρναρντ είχε έναν ασθενή πρόθυμο να υποβληθεί στη διαδικασία, αλλά όπως και με άλλους χειρουργούς, χρειαζόταν ένας συμβατός δότης.Ο Μπάρναρντ κέρδισε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας όταν έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο στις 3 Δεκεμβρίου 1967, σε νοσοκομείο του Κέιπ Τάουν. Μεταμόσχευσε την καρδιά μιας 18χρονης που πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα σε έναν 53χρονο ασθενή, τον Λούις Βασκάνσκι, ο οποίος επέζησε για 18 ημέρες. Αυτή η πρώτη επέμβαση είχε διάρκεια εννέα ώρες και χρησιμοποιήθηκε μια ομάδα τριάντα ανθρώπων. Έκτοτε, κάθε εγχείρηση του Μπάρναρντ έδινε στους ασθενείς και περισσότερη ζωή. Ο Νταρκ βαν Ζιλ ήταν ο ασθενής του Μπάρναρντ που έσπασε το ρεκόρ επιβίωσης και έπειτα από 23 χρόνια ζωής με μόσχευμα καρδιάς πέθανε το 1996 από διαβήτη, που δεν συνδεόταν με την επέμβαση.