Κριτική “διά χειρός” Μόσσιαλου για την πολιτική του φαρμάκου

26-12-2016

Οξύτατη κριτική για την πολιτική φαρμάκου της τελευταίας 10ετίας έκανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, κ. Ηλίας Μόσιαλος. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στον «ΑΘΗΝΑ 9.84») ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 400% σε σχέση με το 2000 και ανήλθε σε 5,1 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ. «Μια αύξηση που δεν δικαιολογούταν ούτε με την αύξηση του πληθυσμού, ούτε με επιδημιολογικό πρότυπο, ούτε με αύξηση νοσηλειών. Καμία δικαιολογία δεν υπήρχε γι’ αυτό».

Εκτίμησε μάλιστα ότι «σε διάρκεια 9 ετών πληρώσαμε 18 δις ευρώ παραπάνω» και θύμισε ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν 24 δις ευρώ προσθέτοντας ότι το 85% της κατανάλωσης στην Ελλάδα ήταν εισαγόμενα φάρμακα. «Δηλαδή, όχι μόνο πληρώναμε πολλά, αλλά δεν κατορθώσαμε να έχουμε και μια σοβαρή φαρμακοβιομηχανία στην χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά».

Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα του Βελγίου το οποίο το 2009, με πολύ λιγότερη φαρμακευτική δαπάνη, κατόρθωσε να έχει 940 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, έναντι 30 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Το Βέλγιο – πρόσθεσε – είχε τριπλάσιους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα σε σχέση με την Ελλάδα και υπήρχε ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο 7,7 δις, ενώ εμείς είχαμε αρνητικό 2,5 δις ευρώ.

«Επομένως, η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι ελάσσονος σημασίας» τόνισε και σημείωσε: «Ακούω εκπροσώπους κομμάτων που λένε ότι τα γενόσημα είναι κακά για την υγεία. Έχουν φτάσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων να υποκαθιστούν τις ρυθμιστικές αρχές… Αν υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα των γενόσημων, να καθορίσει εργαστήρια ο ΕΟΦ, όπου θα γίνονται μελέτες βιοϊσοδυναμίας στην χώρα μας. Μπορούμε να επικαλεστούμε τα άρθρα της δημόσιας προστασίας, της δημόσιας υγείας, αλλά συγκεκριμένα, όχι όπου θέλει να πάει ο καθένας. Να διασφαλίζει η ελληνική πολιτεία ότι έχει συγκεκριμένα σημεία ελέγχου. Να ξέρει ο Έλληνας καταναλωτής ότι ο ΕΟΦ έχει πιστοποιήσει 40, 50 εργαστήρια στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση…».