Τα δημητριακά στο πρωϊνό γεύμα μας πρέπει να είναι μια καθημερινή συνήθεια. Ωστόσο κάποιοι από εμάς ίσως αναρωτιούνται συχνά ποια είναι τα κατάλληλα δημητριακά.
Σύμφωνα με τον κο Δημήτρη Μπερτελέτζο, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc, MEd , η επιλογή των δημητριακών πρωινού μπορεί να βασίζεται σε πολλά κριτήρια , ωστόσο τα πιο σημαντικά είναι η ποσότητα σακχάρων , νατρίου και φυτικών ινών.
Συγκεκριμένα:
- Η ποσότητα των σακχάρων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18γρ./ 100γρ. δημητριακών. Σε περίπτωση που κάποιος έχει διαγνωσθεί με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι φρόνιμο να επιλέξει δημητριακά με ακόμα πιο χαμηλά σάκχαρα.
- Η ποσότητα αλατιού ή νατρίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 700mg / 100γρ. δημητριακών. Ένας απλός τρόπος υπολογισμού της ποσότητας νατρίου (αλατιού) που εμπεριέχεται στα δημητριακά , είναι η αναγραφόμενη , στην ετικέτα , ποσότητα νατρίου να πολλαπλασιάζεται x2
- Η ποσότητα των φυτικών ινών να αντιστοιχεί σε 6γρ./ 100γρ.δημητριακών.Αν αναζητάτε ένα προϊόν δημητριακών πλούσιο σε φυτικές ίνες τα 10γρ./ 100γρ. προϊόντος είναι μια δόκιμη αναλογία.
Η επιλογή των κατάλληλων δημητριακών πρωινού γίνεται βάσει προσωπικών προτιμήσεων , ωστόσο φροντίστε να διαβάζετε τις διατροφικές επισημάνσεις πάνω στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος.
#nutribertz #cereals #sugars #sodium #fibre