Κύπελλο Περιόδου: Μία νέα εναλλακτική για τις δύσκολες μέρες του μήνα

26-12-2016

Οι περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη και την Αμερική χρησιμοποιούν σερβιέτες ή ταμπόν, υπάρχει όμως μία μικρή ομάδα που έχει στραφεί στη νέα τάση που ονομάζεται κύπελλο περιόδου ή εμμηνορροϊκό κύπελλο.

Τι είναι λοιπόν το κύπελλο περιόδου και πως χρησιμοποιείται?

Το μικρό αυτό κύπελλο είναι φτιαγμένο είτε από σιλικόνη είτε από λατέξ και αντί να απορροφά την ροή τον εκκρίσεων όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες, την μαζεύει και την κρατάει.

Για να το χρησιμοποιήσετε, το διπλώνετε σφιχτά και το εισάγεται όπως τα συνηθισμένα ταμπόν. Αν γίνει σωστά δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα και δεν θα νιώθετε καν ότι είναι εκεί. Παρόμοια μέθοδο εισαγωγής έχει και το διάφραγμα και το δαχτυλίδι αντισύλληψης. Το κύπελλο, αφότου εισαχθεί ανοίγει και εμποδίζει τις διαρροές αφού το αίμα καταλήγει εκεί.

Για να το αφαιρέσετε πιάνετε το στέλεχος που εξέχει και πιέζετε χαλαρά τη βάση. Το αδειάζετε, το πλένετε καλά με σαπούνι και νερό και το αντικαθιστάτε. Στο τέλος κάθε κύκλου μπορείτε να το αποστειρώσετε σε βραστό νερό για να το χρησιμοποιήσετε εκ νέου.

Σύμφωνα με την Elisa Ross, γυναικολόγο Cleveland Clinic’s Women’s Health Institute το κύπελλο περιόδου έχει πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στα ταμπόν και τις σερβιέτες.

Κοστίζει λιγότερο και είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Κάποια κύπελλα είναι σχεδιασμένα για μακροχρόνια χρήση πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύετε συνεχώς λεφτά σε αναλώσιμα προϊόντα όπως ταμπόν και ως φυσικό επακόλουθο παράγετε και λιγότερα σκουπίδια.

Τέλος οι οσμές. Δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε για άβολες οσμές τις πιο ακατάλληλες ώρες αφού το υγρό δεν εκτίθεται καθόλου σε αέρα όπως γίνεται με τα άλλα προϊόντα.

Λιγότερες επισκέψεις στο φαρμακείο. Ακόμα και αν αντικαθιστάτε το κύπελλο μια φορά το χρόνο θα επισκεφτείτε το φαρμακείο 11 φορές λιγότερες από όταν χρησιμοποιούσατε τις αναλώσιμες μεθόδους.

Περισσότερος χρόνος μεταξύ αλλαγών. Χρειάζεται να αλλάζετε ταμπόν κάθε 4 με 8 ώρες, ανάλογα και με τη ροή. Το κύπελλο μπορεί να κρατήσει για 12 ώρες πριν χρειαστεί άδειασμα.

Η σεξουαλική επαφή είναι δυνατή. Μπορείτε να κάνετε σεξ ακόμα και όταν το φοράτε. Το αν θέλετε να το αφαιρέσετε πρώτα η όχι είναι δική σας επιλογή.

Εύκολο στη χρήση. Οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει ταμπόν δεν θα έχει πρόβλημα με το κυπέλλου περιόδου. Για τις γυναίκες που κάνουν χρήση διαφράγματος η δαχτυλιδιού αντισύλληψής η διαδικασία θα είναι ακόμη πιο εύκολη.

Υπάρχουν βέβαια και μειονεκτήματα τα οποία σύμφωνα με την Ross έγκειται στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, οι οποίες όμως ξεπερνιούνται εύκολα με τη χρήση και τη συνήθεια.

Δυσκολία εισαγωγής και αφαίρεσης του κυπέλλου. Αυτό είναι μεν το βασικό πρόβλημα αλλά η κα Ross υπογραμμίζει ότι ξεπερνιέται εύκολα αφού με τη χρήση κάθε γυναίκα μπορεί να αναπτύξει μια σωστή τεχνική για να το κάνει γρήγορα και απλά.

Συντήρηση. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα μιας χρήσης το κύπελλο περιόδου χρειάζεται σωστή συντήρηση. Πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να αποστειρώνεται στο τέλος κάθε κύκλου για να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις.

Προβλήματα ανατομίας. Μερικές φορές η προσωπική σας ανατομία κάνει τη χρήση του κυπέλλου δύσκολη. Για παράδειγμα αν έχετε ινομυώματα η πρόπτωση της μήτρας το κύπελλο μπορεί να μην ταιριάζει σωστά.