Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα το νέο ΕΣΥ – Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση του

08-12-2025

Κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα και επιλογή αποτελεί η νέα σελίδα του ΕΣΥ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα».

Για την ανακαίνιση των νοσοκομείων, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη κτιριακή αναβάθμιση του ΕΣΥ από συστάσεώς του. Όπως δήλωσε, υπάρχει μια διαφορετική εικόνα, κάτι που αποτυπώνεται και στους πολίτες, οι οποίοι ερωτώνται. Και χαρακτήρισε τον τομέα της Υγείας ως έναν από τους πλέον ωφελημένους τομείς του Ταμείου Ανάκαμψης. «Τα έργα θα τρέξουν και θα ολοκληρωθούν. Και των υποδομών και τα ψηφιακά. Συντελείται μία μικρή επανάσταση. Είναι κάτι που φαινόταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό, σημείωσε ότι είμαστε 15% πάνω σε σχέση με το 2019 και στα κίνητρα στους γιατρούς. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε. Ωστόσο υπάρχουν μέτρα, όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δαπάνες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα πραγματικής εξοικονόμησης, χωρίς να αποβαίνει εις βάρος των υπηρεσιών. Και πρόσθεσε: «Έχω πει στο υπουργείο πως ό,τι εξοικονομήσει, θα επιστρέψει στη χρηματοδότηση της Υγείας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς θα αλλάξει τα πάντα στην Υγεία και θα βοηθήσει και στη συγκράτηση των δαπανών. «Πατάμε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε», είπε. Όπως σημείωσε, «στον ψηφιακό τομέα αναμένουμε μεγάλη επανάσταση, με εισαγωγή εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, με εργαλεία που μπορούν να μπουν στα ΤΕΠ. Ωστόσο δεν θα υποκαταστήσουμε ούτε τον γιατρό, ούτε τον νοσοκόμο».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. «Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, είμαστε χώρα – μοντέλο στον ΠΟΥ για το πώς δομούμε αυτές τις προληπτικές εξετάσεις. Και δεν αφορούν μόνον τον καρκίνο, αλλά θέματα καρδιαγγειακά, δράσεις για τον αυτοτραυματισμό των εφήβων», σημείωσε και πρόσθεσε πως πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει δωρεάν κάποια εξέταση.