Κύστη Κόκκυγος: Ένα «μικρό» μεγάλο χειρουργικό πρόβλημα

26-12-2016

Τί είναι κύστη κόκκυγος και τι την προκαλεί?

Η “κύστη κόκκυγος” είναι μία χρονία φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (την μεσογλουτιαία πτυχή). Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή, γι’αυτό και ονομάζεται αλλιώς και τριχοφωλεακό συρίγγιο. Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή στους άνδρες και συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικία ανάμεσα στην ήβη και 40 ετών.  Η συχνότητα είναι μεγαλύτερη σε παχύσαρκα άτομα και δασύτριχα. Η πάθηση αυτή μπορεί να ταλαιπωρίσει τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα εως και δυο μήνες, με συχνές αλλαγές , δύσοσμα υγρά και γάζες στην περιοχή των γλουτών.

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή “φουσκίτσα” μέχρι μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Όταν η περιοχή μεταπέσει σε φλεγμονή, τότε θα γίνει ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή ενώ μπορεί να εκρέει πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό και κακουχία.

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις “τύποι” της πάθησης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος. Μετά το απόστημα λύεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (“σπάει”), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος. Έτσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα και ανά καιρούς γίνεται εκροή υγρού.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδια πρηξίματος, πόνου και απώλειας υγρών ή πύου. Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία.

Πώς θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος?

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται με νυστέρι, Laser  ή με  ραδιοσυχνότητες.   

Τι χρειάζεται μετά την εγχείρηση?

Μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος. Οι αλλαγές γίνονται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό ή την νοσηλεύτρια, έως ότου κριθεί ικανή η δυνατότητα αλλαγών από τους οικείους του ασθενούς.

Ο ασθενής συνήθως μπορεί να περπατάει, να κάθεται και να επιστρέψει στην εργασία του σύντομα, και να μπει στο λουτρό ή και στην θάλασσα όταν αυτό συσταθεί από τον θεράποντα.

Εφ’οσον έχει γίνει κλειστή μέθοδος, τα ράμματα αφαιρούνται την 15η ημέρα και μετά.

Λαπαροσκοπική Ρομποτική Ογκολογική Χειρουργική, Χειρουργική Παχυσαρκίας, Μαστού και Ενδοκρινών Αδένων Mediterraneo Hospital

www.laparoboticsurgery.gr