Κυτταρίτιδα: Οι φίλοι και οι εχθροί της

26-12-2016

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της “αποκάλυψης”, καθώς αποκαλύπτονται όλα τα προβληματάκια του σώματός μας , που συγκαλύπταμε επιμελώς κάτω από τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα. Ένα από αυτά είναι η κυτταρίτιδα. Δυστυχώς, το μαγικό ραβδί με το οποίο θα μπορούσαμε να την εξαφανίσουμε, με ένα κούνημα, δεν υπάρχει. Ευτυχώς, όμως, η κυτταρίτιδα, που αφορά το 70 – 80 % των γυναικών, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής μας.

Η κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της ομοιομορφίας της επιδερμίδας που δημιουργεί την εικόνα «φλοιού πορτοκαλιού» σε συγκεκριμένα σημεία, τις λεγόμενες ζώνες κυτταρίτιδας, με κυριότερη και συνηθέστερη από αυτές την περιοχή των γλουτών. Φανταστείτε στα πόδια μικρά μπαλάκια, τα λιποκύτταρα, που φυσιολογικά περιέχουν λίπος. Στα μπαλάκια αυτά φτάνουν μικρά αγγεία τα οποία τα τρέφουν και τα διατηρούν ζωντανά, ενώ παράλληλα άλλα αγγεία μεταφέρουν τα άχρηστα συστατικά εκτός των λιποκυττάρων.

Στην κυτταρίτιδα τα λιποκύτταρα διογκώνονται γιατί γεμίζουν λίπος. Παράλληλα αρχίζουν, λόγω του μεγέθους τους, να πιέζουν τα αγγεία που τα τρέφουν, τα οποία δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται τα λιποκύτταρα και πολλές φορές να νεκρώνονται.

Τα αγγεία που καθαρίζουν τα λιποκύτταρα από τις άχρηστες ουσίες δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα την τοπική συσσώρευση υγρών και άχρηστων ουσιών. Επίσης, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και δημιουργείτε έτσι το γνωστό ενοχλητικό αποτέλεσμα

Εμφάνιση της κυτταρίτιδας, δηλαδή, σημαίνει: α)τοπική, έντονη διόγκωση των λιποκυττάρων, β)κακή κυκλοφορία του αίματος και γ)μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού.

Για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας, φταίνε αρκετοί παράγοντες, όπως ορμονικά προβλήματα, κληρονομικότητα, μειωμένη φυσική άσκηση και κακή διατροφή.

Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει κυτταρίτιδα, ενώ ακόμη κι αν υπάρχουν και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες, όταν η διατροφή είναι προσεγμένη μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση κυτταρίτιδας. Κατά συνέπεια και η όλη στρατηγική πρόληψη και θεραπείας θα πρέπει να βασίζεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, χρειάζεται:

Η βελτίωση της λειτουργία των αγγείων της πάσχουσας περιοχής.

Η μείωση του λίπους – απώλεια βάρους.

Βελτίωση της κατάστασης της επιδερμίδας

Και για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει:

1. Αν έχετε παραπάνω βάρος, να χάσετε κιλά ,

2. Να υιοθετήστε μια διατροφή που θα βελτιώνει την κυκλοφορία και των τοπικών αγγείων και η οποία θα περιλαμβάνει χαμηλή διατροφική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά γαλακτοκομικών, κρέατος), χαμηλή διατροφική κατανάλωση απλών σακχάρων (δηλαδή ζάχαρης, γλυκών),

3. Να προσέχετε την κατανάλωση του αλατιού

4. Να αποφεύγετε την κατανάλωση τηγανητών,

5) να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστο 5 μερίδες καθημερινά)

6) να αποφεύγετε τον καφέ και

7) να μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.

Τροφές που ευνοούν την κυτταρίτιδα

 

Γλυκά (σοκολάτα, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος)

Τρόφιμα και ροφήματα με ζάχαρη

Τηγανιτά

Κίτρινα παχιά τυριά

Κόκκινο κρέας

Ζωικό βούτυρο

Αλάτι – Κονσέρβες, παστά, αλατισμένα τρόφιμα –

Καφές

Αλκοόλ

Τροφές που πολεμούν την κυτταρίτιδα

Φρούτα (ρόδι, σταφύλι, φράουλες)

Λαχανικά (πιπεριά, μωβ λάχανο, μπρόκολο)

Άπαχα γαλακτοκομικά

Ψάρι και θαλασσινά (σολομός, ρέγκα)

Ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια)

Χάρης Γεωργακάκης

  • Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
  • Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής