Λαπαροσκοπική Τοποθέτηση Δακτυλίου Στομάχου για Νοσογόνο Παχυσαρκία

26-12-2016

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινής ζωής μας, η οποία εκτός από το αισθητικό-ψυχολογικό-σεξουαλικό πρόβλημα που δημιουργεί, αποτελεί  πηγή πολύ σοβαρών παθολογικών προβλημάτων και ασθενειών.

Παχύσαρκο είναι ένα άτομο όταν έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ) μεγαλύτερο του 30, (Δείκτης Μάζας Σώματος = Βάρος σε κιλά / ύψος σε μέτρα2 . Φυσιολογικοί είναι οι άνθρωποι με ΔΜΣ 20-25, υπέρβαροι με 25-30 και αυτοί που έχουν ΔΜΣ πάνω από 40 πάσχουν από νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία. Νοσογόνο παχυσαρκία παρουσιάζει το άτομο που έχει βάρος άνω των 40 κιλών του φυσιολογικού βάρους του (πίνακας).

Κατηγορίες σωματικού βάρους, όπως καθορίζονται από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή Body Mass Index (ΒΜΙ)

Κατηγορία     (ΒΜΙ)=(σωματικό βάρος/ύψος2)
Ελλιποβαρής    <20
Φυσιολογικού βάρους  20-24.9
Υπέρβαρος 25-29.9
Παχύσαρκος 30-39.9
Σοβαρά Παχύσαρκος >40
Super Παχύσαρκος  >50

 

Τα αίτια της παχυσαρκίας έχουν σε πολύ μικρό ποσοστό οργανική αιτία, δηλαδή ασθένειες που προκαλούν παχυσαρκία όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing και οι διαταραχές του υποθαλάμου. Στην δεύτερη περίπτωση, που έχει τεράστια διάδοση στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, τα αίτια είναι η μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών με θερμίδες περισσότερες από τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού και η έλλειψη σωματικής άσκησης, κυρίως όμως πρόκειται για γονιδιακή νόσο.

Τα παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν από ασθένειες όπως: στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, θρομβώσεις, διαβήτη, αύξηση χοληστερίνης, υπέρταση, χολολιθίαση, αναπνευστική ανεπάρκεια, αρθρίτιδες, καρκίνο προστάτη, παχέως εντέρου, μαστού, χοληδόχου κύστεως, τραχήλου μήτρας, ωοθηκών κλπ., οισοφαγίτιδα, υπνική άπνοια.

Άτομα με κακοήθη παχυσαρκία μπορούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα με διαιτητικά μέσα σε συνδυασμό με φυσική άσκηση και μερικές φορές με ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία όμως (πάνω από 95%) δεν μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία με τα συντηρητικά μέσα και τότε έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική επέμβαση.

Η ιστορία των εγχειρήσεων κατά της παχυσαρκίας, έχει περάσει από μία εμπειρία πολλών «ανοικτών», «αιματηρών» και «ακρωτηριαστικών» επεμβάσεων.

Σήμερα όμως με την Λαπαροσκοπική Χειρουργική αναίμακτες επεμβάσεις όπως η λαπαροσκοπική τοποθέτηση δακτυλίου στομάχου, το γαστρικό by-pass και οι διαμερισματοποιήσεις, δίνουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Ο ρυθμιζόμενος δακτύλιος στομάχου από συνθετικό υλικό, συμβατό με το σώμα, τοποθετείται στον θόλο του στομάχου και το άνοιγμά του μπορεί να ρυθμίζεται με μια ειδική υποδόρια βαλβίδα. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως δύο ημέρες και η ανάρρωση ταχύτατη.

Ο δακτύλιος μπορεί να παραμείνει στο στομάχι για πάντα ή όσο το θέλει ο ασθενής και η αφαίρεσή του γίνεται πάλι λαπαροσκοπικά.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά απώλεια βάρους είναι πολύ καλά (60-80% του επιπλέον βάρους χάνεται σε 1-2 χρόνια).

Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται είναι σημαντική χωρίς να ακρωτηριάζεται το στομάχι.

Πως λειτουργεί η μέθοδος του ρυθμιζόμενου δακτυλίου

Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο. Ένας ρυθμιζόμενος δακτύλιος από σιλικονούχο υλικό τοποθετείται κυκλοτερώς γύρω από το άνω τμήμα του στομάχου χωρίζοντας το, έτσι, σε δύο μέρη. Ο μικρός σάκος στο άνω μέρος του στομάχου μπορεί να χωρέσει μόνο μία μικρή ποσότητα τροφής, μειώνοντας, έτσι, την καταναλισκόμενη ποσότητα και τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Η διάμετρος αυτού του δακτυλίου καθορίζει το ρυθμό με τον οποίο η τροφή εγκαταλείπει το νέο στομαχικό θύλακο και ρυθμίζεται  από μια ειδική υποδόρια βαλβίδα.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος LAP-BAND

1.    Ελάχιστα επεμβατικό

 • Αποτελεί την λιγότερο επεμβατική χειρουργική μέθοδο
 • Δεν επεμβαίνει στην συνέχεια και δομή του πεπτικού συστήματος
 • Δεν χρειάζεται να κοπεί ή να συρραφή στομαχικό ή εντερικό τοίχωμα
 • Οι τομείς είναι μικρές και οι ουλές ελάχιστες
 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και  βραχύτερος χρόνος νοσηλείας και αποθεραπείας

 

2.    Μικρότεροι κίνδυνοι και παρενέργειες

 • Σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με άλλες χειρουργικές μεθόδους
 • Μικρός κίνδυνος ελλειμμάτων θρέψης, όπως αυτά παρατηρούνται στην γαστρική παράκαμψη
 • Μειωμένος κίνδυνος τριχόπτωσης
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση «σύνδρομο dumping» που να συνδέεται με τους διαιτητικούς περιορισμούς του προγράμματος

 

3.    Ρυθμιζόμενο

 • Επιτρέπει στο κάθε άτομο να έχει το προσωπικό του ποσοστό περιορισμού της τροφής, για την ιδανική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους
 • Οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετης χειρουργικής επέμβασης
 • Δεν παρεμποδίζει την εγκυμοσύνη, εφόσον επιτρέπει στην είσοδο του στομάχου να ανοίγει έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις επιπρόσθετες διατροφικές ανάγκες

 

4.    Αναστρέψιμο

 • Μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή
 • Το στομάχι και τα υπόλοιπα όργανα, συνήθως επανέρχονται πλήρως στην αρχική τους μορφή και λειτουργία

 

5.    Αποτελεσματική μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους

 • Περισσότερα από 500.000 LAP-BAND έχουν τοποθετηθεί παγκοσμίως
 • Αποτελεί πρότυπο φροντίδας για εκατοντάδες χειρουργούς σε ολόκληρο τον κόσμο
 • Έχουν δημοσιευθεί ακαδημαϊκές μελέτες με έως και 10 χρόνια παρακολούθηση

 

Αντενδείξεις

 • Ασθενείς με βαρεία ψυχιατρική νόσο
 • Ασθενείς με κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών
 • Ασθενείς με μεγάλη διαφραγματοκήλη (απαιτούν τροποποιημένη τεχνική)
 • Εγκυμοσύνη
 • Ηλικία <18 ετών.
 • Ασθενείς με βαρεία αναπνευστική ή άλλη συστηματική νόσο
 • Απουσία μεταβολικών ή ενδοκρινολογικών νοσημάτων
 • Απείθαρχοι ασθενείς στα διαιτητικά  προγράμματα απαιτούμενα από την επέμβαση
 • Αλλεργικοί ασθενείς σε υλικά των επεμβάσεων
 • Ασθενείς με οισοφάγειους ή γαστρικούς κιρσούς και συγγενή ή επίκτητη αγγειεκτασία
 • Γνωστή ασθένεια συνδετικού ιστού ή φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου
 • Ενεργό πεπτικό έλκος

Μεταμορφώνοντας ζωές

Το σύστημα LAP-BAND είναι μια αποτελεσματική  θεραπεία της νοσηρής παχυσαρκίας και μπορεί  να σας βοηθήσει να επιτύχετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μειώνοντας την κατανάλωση του φαγητού, μειώνοντας την όρεξη και επιβραδύνοντας την πέψη. Αλλά τα κιλά δεν χάνονται από μόνα τους. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι παίζετε έναν ενεργό ρόλο στην πρόοδο της απώλειας του βάρους σας και την ολοκληρωτική επιτυχία της διαδικασίας. Οι ασθενείς του συστήματος LAP-BAND μπορούν να αναμένουν σταδιακή απώλεια βάρους, περίπου 500 έως 900 γραμμάρια την εβδομάδα κατά μέσο όρο, για τον πρώτο χρόνο . Όμως το ποσοστό βάρους που χάνει κάθε άτομο, μπορεί να ποικίλει.

Υποψήφιοι για το σύστημα του γαστρικού δακτυλίου

Μπορείτε να θεωρείστε υποψήφιος για εφαρμογή του συστήματος LAP-BAND, εάν :

 1. Είστε τουλάχιστον 18 ετών.
 2. Αγγίζετε το διπλάσιο από το ιδανικό σας βάρος ή τουλάχιστον 45 κιλά περισσότερα από το ιδανικό σας βάρος
 3. Είστε υπέρβαροι για πάνω από 5 χρόνια
 4. Οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, κατέληξαν σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα
 5. Δεν υποφέρετε από κάποιον άλλη ασθένεια που πιθανόν να προκάλεσε την παχυσαρκία
 6. Είστε διατεθειμένοι να κάνετε σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και στον τρόπο ζωής σας, όπως επίσης και να συνεχίσετε να βρίσκεστε υπό ιατρική παρακολούθηση από κάποιον ειδικό.
 7. Δεν καταναλώνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.

Εάν δεν πληρείτε  τους δείκτες βάρους, μπορείτε να θεωρείστε υποψήφιος εάν υποφέρετε από σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με το βάρος. Ο χειρουργός σας μπορεί να έχει πρόσθετα κριτήρια.

Προσαρμογή σε μια καινούργια ζωή

Το σύστημα  του γαστρικού δακτυλίου είναι ένα απλό αλλά παράλληλα πρωτοποριακό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια πιο χαρούμενη και υγιή ζωή. Παρόλα αυτά, το προσωπικό σας κίνητρο και η αφοσίωσή σας  στο να υιοθετήσετε έναν νέο τρόπο ζωής είναι πάρα πολύ σημαντικά για την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Τις νέες  σας διατροφικές συνήθειες, θα πρέπει να τις εφαρμόζετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.  Η άσκηση είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή της ζωής σας. Η άσκηση όχι μόνο θα σας βοηθήσεις στην μάχη σας κατά του περιττού βάρους, αλλά θα σας ωφελήσει γενικά στην υγεία σας.

Λαπαροσκοπική Ρομποτική Ογκολογική Χειρουργική,