Lockdown: Ημερομηνία «σταθμός» η 15η Μαΐου – Πότε θα καταργηθούν τα sms – Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

10-05-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με ημερομηνία «σταθμό» τη 15η Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός. Από σήμερα, οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων επιστρέφουν στα θρανία. Επαναλειτουργούν επίσης φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Σήμερα επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί κατάργηση του click away και click inside στο λιανεμπόριο. Αποφάσεις αναμένονται και για τα SMS στο 13033 και το 13032. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται και η ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία αναμένεται να μετατεθεί κατά μία ώρα. Σήμερα είναι στις 23:00 και όλα δείχνουν ότι θα μετατεθεί στις 24:00.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτοί που θα μπορούν να γυμναστούν σε πρώτη φάση θα είναι οι εμβολιασμένοι, ακόμη και με την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίσουν και για το θέμα των δεξιώσεων στα κτήματα για γάμους και βαπτίσεις. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να επιτραπούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμό ατόμων στο σύνολο και έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι.

Στο μεταξύ, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία και στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία. Την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους. Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.

Παράταση του lockdown στην Κάλυμνο

Στο μεταξύ, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης ραγδαίας εκδήλωσης κρουσμάτων στην Κάλυμον, αποφασίστηκε:

Παράταση του καθολικού lockdown από τη Δευτέρα 10-05-2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 17-05-2021 και ώρα 06:00. Συγκεκριμένα, παρατείνεται:

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο. Εξαιρούνται: κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Καλύμνου για λόγους υγείας. Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Κάλυμνο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων.

Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Κάλυμνο.

Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5).