Λουκέτο στην Οφθαλμολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Πατησίων

26-12-2016

Η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της και τις εξαγγελίες της, καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, με αφορμή την υπολειτουργία της Οφθαλμολογικής Κλινικής στην Πατησίων που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο της και τη μεταφορά της στο “Αγία Όλγα” που όμως από 13 κλίνες πλέον διατίθενται μόνο 3.

«Πριν το λουκέτο Γεωργιάδη (9/2013), η Οφθαλμολογική Κλινική στο «Πατησίων» εφημέρευε κανονικά ανά 4ήμερο, λειτουργούσε με 10 χειρουργικά τραπέζια ανά εβδομάδα και διέθετε 13 κλίνες νοσηλείας. Μετά το λουκέτο, τα εξωτερικά ιατρεία παρέμειναν στο κτίριο του Πατησίων, ενώ τα χειρουργεία γίνονταν πλέον στο Κωνσταντοπούλειο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα», αναφέρουν οι γιατροί.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, όχι μόνο δεν υλοποίησε την απαίτηση του υγειονομικού κινήματος για πλήρη επαναλειτουργία των νοσοκομείων, αλλά προχωρά στην πλήρη εκκένωση του κτιρίου του «Πατησίων» η οποία σύμφωνα με τους αρμόδιους οπωσδήποτε θα ολοκληρωθεί ως 31/12/2016.  Έτσι, για να συνεχίσει την λειτουργία της η Οφθαλμολογική Κλινική θα πρέπει να μετακομίσει εξ ολοκλήρου στο «Αγία Όλγα». Η Αριστερή Συνεργασία κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι η μετακόμιση αυτή, γίνεται χωρίς να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ομαλής συνέχισης της λειτουργίας της κλινικής. Στο «Πατησίων» η Οφθαλμολογική Κλινική είχε 13 κλίνες νοσηλείας, ενώ στο «Αγία Όλγα» της έχουν δοθεί μόνο 3. Δεν διατίθεται για τις ανάγκες της ο αναγκαίος χειρουργικός χώρος και χρόνος. Επίσης δεν διατίθεται η απαραίτητη Αίθουσα Προεγχειρητικής και Μετεγχειρητικής Παρακολούθησης που ως τώρα λειτουργεί στο «Πατησίων». Δεν έχει λυθεί ούτε καν το πρόβλημα της μετακόμισης των Οφθαλμολογικών Ιατρείων και του υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού τους από το «Πατησίων» στο «Αγία Όλγα» σε κατάλληλους χώρους. Επίσης, ενώ οι γιατροί της κλινικής έχουν ζητήσει να συμμετέχει το τμήμα στο πρόγραμμα γενικής εφημερίας του λεκανοπεδίου με οφθαλμολογικό ιατρείο στο ΤΕΠ του «Αγία Όλγα» ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΚΤΟ (!) με αποτέλεσμα την αυξημένη επιβάρυνση των άλλων οφθαλμολογικών τμημάτων της συγκεκριμένης εφημεριακής ομάδας («Γεννηματάς» και «Τζάνειο»).

Οι γιατροί επίσης καταγγέλλουν το διοικητή του «Αγία Όλγα» ότι απείλησε με … πειθαρχική δίωξη τους γιατρούς επειδή  κατήγγειλλαν δημόσια τα συγκεκριμένα  προβλήματα.

Τέλος η Αριστερή Συνεργασία καταγγέλλει τα εξής: «η νοσοκομειακή οφθαλμολογική περίθαλψη είναι ένα από το κομμάτια της δημόσιας περίθαλψης που από καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων. Η δεδηλωμένη πρόθεση της τρόϊκας είναι η πλήρης κατάργησή της και η πλήρης ανάθεσή της σε κρατικοδίαιτους κλινικάρχες μέσω «σύμβασης» με τον ΕΟΠΥΥ που θα συνοδεύεται και από  έξτρα χαράτσι από τις τσέπες των ασθενών άσχετα αν αυτοί είναι ασφαλισμένοι. Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και κέντρα ιδιοτελών ιατρικών συμφερόντων».