ΛΟΥΙΣ ΙΓΚΝΑΡΟ

Louis J. Ignarro
11-10-2021

Ο Λούις Ιγκνάρο (31 Μαΐου 1941 – ) είναι Αμερικανός φαρμακολόγος. Για την επίδειξη των ιδιοτήτων σηματοδότησης του μονοξειδίου του αζώτου, ήταν συν-παραλήπτης του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1998 με τους Robert F. Furchgott και Ferid Murad.

Επί του παρόντος, είναι ομότιμος καθηγητής φαρμακολογίας στο τμήμα μοριακής και ιατρικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του UCLA στο Λος Άντζελες, στο οποίο εντάχθηκε το 1985. Πριν μετακομίσει στην Καλιφόρνια, ήταν καθηγητής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης για 12 χρόνια. Ο Ιγκνάρο έχει επίσης εργαστεί στο παρελθόν ως επιστήμονας προσωπικού, ερευνητικό τμήμα, για το φαρμακευτικό τμήμα της CIBA-GEIGY Corporation στη Νέα Υόρκη.

Ο Ιγκνάρο έχει δημοσιεύσει πολλά ερευνητικά άρθρα. Έλαβε το Βασικό Βραβείο Έρευνας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το 1998. Αυτό έγινε σε αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του στην πρόοδο της καρδιαγγειακής επιστήμης. Την ίδια χρονιά, εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών και την επόμενη χρονιά, στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών. Επειδή το μονοξείδιο του αζώτου εμπλέκεται έμμεσα στη δράση αυτού του φαρμάκου, μερικές φορές αναφέρεται ως ο «πατέρας του βιάγκρα».

Είναι ο ιδρυτής της Εταιρείας μονοξειδίου του αζώτου και ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Nitric Oxide Biology and Chemistry. Ο Ignarro είναι κάτοχος πτυχίου B.S. στη φαρμακευτική, Columbia University, 1962, και Ph.D. in pharmacology, University of Minnesota, School of Medicine, 1966. Έλαβε επίσης μεταδιδακτορική υποτροφία στη χημική φαρμακολογία από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας το 1968. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Nicox, μιας γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας, μέλος της Διοικητικό Συμβούλιο της Antibe Therapeutics,[4] μιας καναδικής εταιρείας ανακάλυψης φαρμάκων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Operation USA, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού και είναι παλαιότερο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφής για τη Herbalife, μιας πολυεπίπεδης μάρκετινγκ Εταιρία.