Λουκέτο σε τρεις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλία και μία στην Αττική

26-12-2016

 Στο «κόκκινο» βρίσκονται ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας της μη εξόφλησης τους από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τις νέες περικοπές που ετοιμάζει για τις δαπάνες των ασφαλισμένων που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), τις επόμενες μέρες θα αναστείλουν την λειτουργία τους 3 κλινικές στην Θεσσαλία και 1 Ψυχιατρική 220 κλινών στην Αττική!

Εκπρόσωποι της ΠΕΙΚ συναντήθηκαν πρόσφατα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και ανώτατα στελέχη του Οργανισμού με αντικείμενα συζήτησης: η νέα σύμβαση, η κατηγοροποίηση των κλινικών και το πλαφόν ανά κλινική για το 2014.

Η ΠΕΙΚ δεν δέχθηκε να συζητήσει οτιδήποτε εάν δεν ξεκαθαρισθούν οι «κόκκινες γραμμές» του κλάδου που αφορούν στη ροή των πληρωμών αλλά να λάβουν επαρκείς εξηγήσεις για τη μείωση του προϋπολογισμού του κωδικού των κλινικών για το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, η δαπάνη για νοσηλεία το 2013, βάσει υποβολών, ήταν 465 εκατ. ευρώ και για το 2014 έχει προϋπολογισθει ποσό 235 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση 50%.

Σύμφωνα με την ΠΕΙΚ, «αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι τον Ιούνιο που θα εξαντληθεί ΑΝΑ ΚΛΙΝΙΚΗ το πλαφόν που ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ από τον ΕΟΠΥΥ, θα σταματήσει να νοσηλεύει ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμιά επίπτωση και θα καλεί τους ασφαλισμένους να καλύπτουν ΟΛΟ το κόστος νοσηλείας ΙΔΙΩΤΙΚΑ».

Δηλαδή, «κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ ξανά τον Ιανουάριο του 2015»!

Στην συνάντηση -σύμφωνα με την ΠΕΙΚ- δεν τεκμηριώθηκε η μείωση αυτή και έτσι μετά από συζητήσεις 6-7 ωρών, οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν με πρωτοβουλία της Ένωσης.

Αναφορικά με τις πληρωμές, ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι επόμενη πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο και θα αφορά οφειλές του Ιανουαρίου του 2014. Ωστόσο, «Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2013 και 10% δεν θα πληρωθούν λόγω εξάντλησης των κονδυλίων»..