Λουκίδης: Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης των αντιιικών – “Οι ασθενείς πρέπει να τα λαμβάνουν γρήγορα”

25-07-2022

Η μεγάλη ζήτηση των αντιιικών θεραπειών κατά της Covid-19 -λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους- ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να απλοποιήσει περαιτέρω τον τρόπο χορήγησή τους στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. “Αυτό αποτελούσε αίτημα των γιατρών και η πολιτεία ανταποκρίθηκε”, τονίζει στο healthview.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης.

Όχι μόνο με παραλαβή στο σπίτι μέσω κούριερ, αλλά και από τα φαρμακεία όλων των δημόσιων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, μπορούν να προμηθεύονται τα αντιιικά φάρμακα, ασθενείς με Covid-19 και υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.

Η κατ’οίκον παράδοση από τον ΕΟΠΥΥ των αντιιικών χαπιών -η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- κρίθηκε ελλιπής διαδικασία στην παρούσα φάση, καθώς η ζήτηση των θεραπειών αυτών έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, που αντιμετωπίζει ένα νέο θερινό κύμα Covid, όπως και πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της αντιικής αγωγής Covid-19 από την αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια η συνταγογράφηση της αγωγής από τον θεράποντα ιατρό.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής που εγκρίνει τις αντιιικές θεραπείες, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, υποστηρίζει πως αυτό ήταν απαραίτητο για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς τα χάπια πρέπει να χορηγούνται ιδανικά εντός τριών 24ώρων από την θετικοποίηση του ατόμου:

“Αυτό είναι κάτι που ζητούσαμε εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό γιατί ο στόχος μας ήταν μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολα πολλά πράγματα, οπως π.χ. η αποστολή με κούριερ. Οπότε πλέον σε όσους ασθενείς γράφω αντιιικά, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, τους στέλνω σε εφημερεύον νοσοκομείο και τα παίρνουν”, αναφέρει ο επιστήμονας.

Εύκολα από τα φαρμακεία όλων των νοσοκομείων

Η αντιική αγωγή Covid-19 μπορεί να παραλαμβάνεται από συγγενή ή φίλο του ασθενούς, κατά τις ώρες παραλαβής που έχουν οριστεί, με μόνη την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, το ΑΜΚΑ του ασθενούς και τον αριθμό της συνταγής. Για την είσοδο στα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. δεν είναι απαραίτητο Rapid test, είναι, όμως, απαραίτητη φυσικά η χρήση προστατευτικής μάσκας.

“Το εγκρίνουμε, το γράφουμε το φάρμακο και στη συνέχεια ο ασθενής στέλνει έναν συγγενή και τους παίρνει το φάρμακο από το κοντινότερο νοσοκομείο και τους το φέρνει στο σπίτι. Μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο τις καθημερινές, ενώ αν είναι σαββατοκύριακο πρέπει να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο. Και εμείς στη συνέχεια τον παρακολουθούμε τον ασθενή τηλεφωνικά. Και τον βλέπουμε και από κοντά μετά από κάποιες μέρες και μάλιστα πλέον πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι παλιότερα, γιατί οι ασθενείς αναρρώνουν πιο γρήγορα”, λέει ο κ. Λουκίδης.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των αντιικών γίνεται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες. Πληροφορίες παρέχονται στις ιστοσελίδες των Υγειονομικών Περιφερειών για τα Νοσοκομεία αρμοδιότητας τους.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ