Λουκίδης στο healthview.gr: “Εξαφανίστηκαν σχεδόν όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού – Βλέπουμε μόνο Covid στα νοσοκομεία”

02-03-2021

Μια πρωτοφανή διαπίστωση έχουν κάνει οι πνευμονολόγοι τον φετινό χειμώνα: Έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, όπως λένε όλες οι άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού, που “σάρωναν” στα νοσοκομεία τις παλαιότερες δεκαετίες.

Η απόλυτη κυριαρχία του κορονοϊού και της νόσου Covid-19 επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τις πνευμονολογικές κλινικές, καθώς όπως λένε οι ίδιοι οι κλινικοί γιατροί, δεν αντιμετωπίζουν πλέον περιστατικά ιογενών λοιμώξεων, γρίπη ή πνευμονίες από άλλες αιτίες, εκτός του κορονοϊού.

Την είδηση επιβεβαιώνει, μιλώντας στο healthview.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης:

Υπάρχει πολύ μικρότερος επιβαρυμένος αριθμός περιστατικών non Covid, γιατί δεν έχουμε λοιμώξεις φέτος. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ειπωθεί πολύ. Δεν έχουμε λοιμώξεις άλλες, εκτός Covid. Ούτε γρίπη έχουμε, ούτε πνευμονίες βλέπουμε όπως άλλους χειμώνες και λοιμώξεις άλλες περίεργες. Δεν υπάρχουν φέτος, λόγω των μέτρων. Οι άλλες λοιμώξεις, π.χ. οι ιογενείς πνευμονίες, έχουν “κάτσει”. Που τις βλέπαμε πάντα αυτό το τρίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, Μαρτίου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι πολλοί ασθενείς δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία εξαιτίας του φόβου του κορονοϊού, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφεύγουν, όπως τονίζει ο κ. Λουκίδης:

Πολλοί δεν έρχονται με νοσήματα εκτός Covid στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται. Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Θα γίνει τελικά αυτό που έγινε τον περασμένο Μάιο με Ιούνιο, που είδαμε ξαφνικά πάρα πολλά περιστατικά σοβαρά, τα οποία για 3 με 4 μήνες δεν έρχονταν” σημειώνει.

Λουκίδης: “Θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα η πίεση από τους ασθενείς Covid στο ΕΣΥ Ατττικής”

Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα των νοσοκομείων εξαιτίας της πίεσης των εισαγωγών ασθενών με Covid, ο δ/ντης της Πνευμονολογικής Κλινικής του “Σωτηρία” κ. Λουκίδης. Η πίεση στις ΜΕΘ “δυστυχώς θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα”, όπως λέει:

Ένα δύο κρεβάτια όταν αδειάζουν γεμίζουν αμέσως. Υπάρχει και η ροή προς τα ιδιωτικά στα non Covid ΜΕΘ περιστατικά. Πολλές κλινικές έχουν γίνει μονάδες Covid οπότε είναι λογικό να πιέζονται. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι και αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση. Με τόσα κρούσματα καθημερινά και με 800 κατά μέσο όρο νέες λοιμώξεις στην Αττική, δεν μπορεί όλα αυτά να μην βγάλουν 70 ή 80 νοσηλείες σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην Αττική”, σημειώνει ο γιατρός.

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ο Στέλιος Λουκίδης δέχεται μηνύματα από συναδέλφους του, από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής:

“Με πνευμονολόγους που μιλάω, ως Πνευμονολογική Εταιρεία, όλοι οι συνάδελφοί μου αυτό το μήνυμα μου στέλνουν ότι υπάρχει τεράστια πίεση στο ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία. Στην επαρχία δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα όσο είναι στο Σωτηρία, στον Ευαγγελισμό και στο Αττικόν. Ελπίζω να μην έχουμε τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Γιατί ξέρετε και τα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ περισσότερα, θα μου πείτε και ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος στην Αττική. Θέλω να ελπίζω ότι δεν γίνει. Πιεστικά μεν, αλλά διαχειρίσιμα ελπίζουμε να παραμείνουν τα πράγματα”, καταλήγει.