Λουράντος: Χωρίς σχέδιο η κάλυψη των ανασφάλιστων

26-12-2016

Προβληματισμός υπάρχει όχι μόνο στους φαρμακοποιούς, αλλά και στον ΕΟΠΠΥ, σχετικά με το πώς θα εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψουν οικονομικά την  ιατρο-φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων που εξήγγειλλε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κος Κωνσταντίνος Λουράντος  στο Healthview, κατά την επαφή που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Μπερσίμη, σχετικά με το που θα εξευρεθούν τα χρήματα αφού σύμφωνα με την απόφαση, οι ανασφάλιστοι-δικαιούχοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απάντησε: «τον ίδιο προβληματισμό έχουμε και εμείς»!

Ο κος Λουράντος υπογραμμίζει ότι το μέτρο είναι καλό, διότι πρέπει να φροντίζεις τους αδύναμους αλλά έτσι όπως εξαγγέλθηκε δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Όταν όμως εξαγγέλλεις ένα μέτρο χωρίς να έχεις κάνει την απαραίτητη οργάνωση και χωρίς να μπορείς να πεις που θα βρεις τα χρήματα, εκφράζοντας μόνο προσδοκίες για την αύξηση των εισφορών δε γίνεσαι πιστευτός. Το θέμα είναι, όπως είπε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, είναι “όχι μόνο να εξαγγέλλεις  αλλά και να ξέρεις ότι μπορείς να εφαρμόσεις”.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επίσης έθεσε τα ερωτήματα:

Πως θα ελέγχονται τα βιβλιάρια αυτών των ασθενών;

Πως θα συμπεριφέρεται αυτή η περίφημη υγειονομική κάρτα για τους μετανάστες και δε θα έχουμε φαινόμενα του παρελθόντος, να γράφονται δηλ. φάρμακα στην Ελλάδα και να φεύγουν στο εξωτερικό;

Πως θα γίνεται η αξιολόγηση των δικαιούχων και δε θα γίνεται εκμετάλλευση σε βάρος των υπολοίπων;

Υπάρχουν πολλοί  άνθρωποι αυτοί τη στιγμή στη χώρα μας που δεν έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα κάνοντας  πολύ μεγάλες θυσίες, αλλά δυσκολεύονται να πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα τους. Τα φαρμακεία είναι γεμάτα τεφτέρια με τέτοιες περιπτώσεις, υπογράμμισε ο κος Λουράντος.

«Επιτέλους, ο λαϊκισμός περίσσεψε σε αυτή τη χώρα κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε», κατέληξε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών προβλέποντας ότι το μέτρο έτσι όπως ανακοινώθηκε δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί και πολύ σύντομα θα βγάλει προβλήματα.