Λυκουρέντζος: Έρχονται οικονομικοί διευθυντές στο ΕΣΥ

26-12-2016

Μία από τις ιδέες που συζητάει η ηγεσία του υπουργείου  είναι η προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή στα νοσοκομεία όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο οικονομικός διευθυντής θα επιφορτιστεί την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων. Για να προκηρυχτεί μια τέτοια θέση θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της κυβέρνησης προκειμένου να γίνει και η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι είναι «δύσκολη άσκηση» να υπάρχει μια ροή εσόδων στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ για να μπορεί και ο Οργανισμός να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, εκτιμά όμως ότι το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ είναι της τάξης του 1,7 δις, ποσό που έχει εξασφαλισθεί από τη νέα δανειακή σύμβαση και σταδιακά εξοφλείται.

Τέλος σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά, ο κος Λυκουρέντζος έκανε έκληση προς τις εταιρείες οι οποίες παρέχουν τα φάρμακα στη χώρα να μην επιχειρούν την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Πράγματι, οι εταιρείες έχουν υποστεί μειώσεις. Έχουν υποστεί ζημιές με την εφαρμογή του PSI και την απώλεια κεφαλαίου μέσω των ομολόγων τα οποία είχαν αγοράσει.

Πληρώνουν και οι ελληνικές και οι πολυεθνικές, αλλά κυρίως οι ελληνικές έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και claw back και rebate. Καταλαβαίνω τη θέση τους. Έχουν και εκεί εργαζομένους, αλλά το θεωρώ ακραίο να αποσύρονται φάρμακα από την αγορά».