Δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει όρεξη, κίνητρο και χρόνο. Όταν κανείς μαγειρεύει για ένα και μόνο άτομο, δηλαδή για τον εαυτό του, τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα. Όσο και εάν φαντάζει απίθανο απαιτεί διπλάσιο κόπο να ετοιμάσετε ένα ταψί φαγητό: πρώτον διότι δεν υπάρχει κανείς να σας βοηθήσει να ψωνίσετε, να κουβαλήσετε τα ψώνια στο σπίτι και να μαγειρέψετε και δεύτερον γιατί για μία ολόκληρη εβδομάδα είστε αναγκασμένοι να τρώτε το ίδιο φαγητό. Τι θα συνέβαινε όμως εάν καταφέρνατε να οργανωθείτε λίγο καλύτερα; Μήπως θα κάνατε οικονομία από τα delivery και θα μαζεύατε λεφτά για να πάρετε το αγαπημένο σας ζευγάρι παπούτσια; Η μήπως γλιτώνατε μερικά επιπλέον κιλά;
Γίνετε φίλοι με την κατάψυξή σας: Ίσως η πιο πρακτική συμβουλή που μπορεί να ακολουθήσετε. Θα εκπλαγείτε πως φαγητά όπως το ψωμί, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να διατηρήσουν την υφή και τη γεύση τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία. Αποφύγετε να παγώσετε: φρούτα και λαχανικά με πολύ νερό (αγγούρι, ντομάτα, μήλο, εσπεριδοειδή), οτιδήποτε κρεμώδες (τυρί, γιαούρτι, σάλτσες), τηγανητά, μακαρόνια και ρύζι.
Διαχωρίστε τις μερίδες σας: Στην κατάψυξη μπορείτε να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα σε ατομικές μερίδες, τις οποίες εύκολα θα ξεπαγώσετε όταν χρειαστεί. Τα ατομικά taper θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία. Καταρχάς μετά το super market αφιερώστε λίγο χρόνο για να παγώσετε το κρέας ή το ψάρι σε ατομικά πακέτα. Τον ίδιο κανόνα μπορείτε να ακολουθήσετε όταν μαγειρέψετε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φαγητό, όπως για παράδειγμα το κοκκινιστό. Καταψύξτε το φαγητό το αργότερο 3-4 μέρες αφού το μαγειρέψετε και σημειώστε επάνω στη συσκευασία την ημερομηνία που το ετοιμάσατε. Συνήθως αυτό διατηρείται για 5-6 εβδομάδες στην κατάψυξη.
Μαγειρέψτε μία φορά και φάτε 2 μέρες: Υπάρχουν φαγητά τα οποία μπορείτε να φάτε σκέτα την πρώτη ημέρα και να μεταμορφώσετε τα υπολείμματά τους την επόμενη. Για παράδειγμα το κοτόπουλο στο φούρνο, μπορεί την επόμενη μέρα να αποτελέσει εξαιρετικό συστατικό μίας ομελέτας, ενός risotto ή μίας μακαρονάδας.
Βασιστείτε στην ξηρά τροφή: Προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε κονσέρβες (λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά), καθώς και τα σιτηρά (μακαρόνια, ρύζι, quinoa) είναι πολύ εύκολο να μαγειρευτούν σε μικρές ποσότητες.
Ψωνίστε με νου: Όταν ψωνίζετε θυμηθείτε να μην αγοράσετε τεράστιες ποσότητες από ευπαθή προϊόντα. Οι πιθανότητες να μην τα καταναλώσετε είναι αυξημένες, γεγονός που θα σας αποθαρρύνει από το να τα βάλετε ξανά στο καρότσι σας.
Κάντε το πλάνο της εβδομάδας: Για να είστε σίγουροι πως δεν θα καταλήξετε να φάτε για βραδινό τους ξηρούς καρπούς που έχουν ξεμείνει στο ντουλάπι, κάντε ένα πλάνο με το τι θα φάτε όλη την εβδομάδα. Έτσι θα είστε σίγουροι πως θα έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα από το super market.
Επενδύστε σε μικρές συσκευές: Μικρές συσκευές όπως το blender, ο αποχυμωτής, η τοστιέρα/ grill και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύτιμα. Μπορούν να σας λύσουν τα χέρια βοηθώντας σας να ξεπαγώσετε φαγητά, να ζεστάνετε στο λεπτό, να ετοιμάσετε ζύμες, σούπες, πουρέδες κλπ.
Μαγειρέψτε με φίλους: Καλέστε φίλους στο σπίτι για φαγητό & μοιραστείτε το γεύμα σας. Την ίδια στιγμή θα έχετε και ένα επιπλέον κίνητρο για να μπείτε στην κουζίνα. Μία ακόμη ιδέα είναι να ανταλλάσσετε φαγητά με φίλους, έτσι θα έχετε ποικιλία στο μενού της εβδομάδας σας χωρίς να μαγειρεύετε συνέχεια!
Επιλέξτε μία ημέρα την εβδομάδα που θα φάτε κάτι έτοιμο: Εάν είσαστε οπαδός του delivery μπορείτε να καθιερώσετε μία μέρα την εβδομάδα που θα παραγγέλνετε τα αγαπημένα σας σουβλάκια, κινέζικο κλπ.
Η μαγειρική για ένα άτομο έχει ένα μεγάλο ατού, καθώς δεν χρειάζεται κανείς να ανησυχεί για το εάν το φαγητό θα αρέσει η όχι. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός αυτό και πειραματείστε με καινούριες συνταγές, αφού φυσικά έχετε φροντίσει πρώτα να τις οργανώσετε για ένα άτομο!
Ήβη Παπαϊωάννου
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ