Μάκης Βορίδης: Η φαρμακευτική δαπάνη το clαw back και το ηθικό επιχείρημα του υπουργού Υγείας

26-12-2016

Τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά την ομιλία του στο 13o συνέδριο“Healthworld”του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στον ασθενή είναι όλη η προσπάθεια του δημόσιου συστήματος υγείας και εκεί είναι προσανατολισμένη η παροχή των υπηρεσιών από τις εταιρείες και τη φαρμακοβιομηχανία.

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που έχουμε στην πατρίδα μας λόγω της κρίσης δεν είναι άγνωστες αυτούς τους καιρούς που ζούμε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ως εκ τούτου αυτό που απασχολεί όλα τα συστήματα υγείας είναι η προσήκουσα φαρμακευτική αγωγή και η χορήγησή της. Άραγε, αναρωτήθηκε ο κος Βορίδης, αυτό μπορεί να αποσυνδεθεί από το κόστος; Και συνέχισε: «όποιος απαντήσει ναι, νομίζω αυτόματα τοποθετείται σε έναν άλλο πλανήτη. Είναι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. Δεν είναι λοιπόν η δική μας. 

Φαρμακευτική δαπάνη claw back και τα ηθικό δίλημματα 

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη ο κος Βορίδης αφού έκανε μία αναφορά στα 5,2 που ήταν πριν από μερικά χρόνια κατέληξε ότι εάν τα πράγματα ήταν τόσο δραματικά η χώρα θα έπρεπε να καταρρεύσει από πλευράς φαρμακευτικής κάλυψης πράγμα που δεν είναι ακριβές.

Όσον αφορά το claw back, ο κος Βορίδης  αφού επιμέρισε ευθύνες στο πολιτικό κόσμο όσο και στις εταιρείες παρέθεσε προς τους ενδιαφερόμενους το εξής ηθικό επιχείρημα:

«Κύριοι, εσείς του δημοσίου μας ζητάτε να παρέχουμε υπηρεσίες ή να παρέχουμε φάρμακα σε έναν πληθυσμό που εσείς θέλετε μεν να τον καλύψετε πλην όμως δεν έχετε να πληρώσετε. Και μας ζητάτε να κάνουμε κοινωνική πολιτική ουσιαστικά με τα χρήματα αυτά.  Αυτό είναι το βασικό ηθικό επιχείρημα εναντίον του claw back.  Σωστό, έχει μια βάση, κάτι λέει.

Όμως συνέχισε ο κος Βορίδης «να ρωτήσω αυτά τα χρήματα που τόσα χρόνια πληρώνονταν χωρίς να οφείλονται, χωρίς να καλύπτουν πραγματικά τον ασθενή έχει μια ηθική βάση να αναρωτηθώ εάν εδώ υπάρχει μια ηθική ευθύνη για την καταβολή των ποσών αυτών;  Και βεβαίως αυτό βαρύνει το δημόσιο μάλιστα γιατί δεν προστάτεψε επαρκώς τον ασθενή και το φορολογούμενο και τον ασφαλισμένο αλλά αναρωτιέμαι μόνο το δημόσιο ήταν υπεύθυνο σε αυτό; Για την προκλητή συνταγογράφηση, αν έχουμε ακούσει τη λέξη, μόνο το δημόσιο έφταιγε;

 

Για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και το αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού υγείας 

Ο κος Βορίδης αφού εξέθεσε το πραγματιστικό επιχείρημα ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι τόσο όση αντέχουμε να πληρώσουμε είπε ότι η προωσπική του άποψη είναι ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες αλλά αυτό εντάσσεται σε μια γενικότερη συζήτηση.