Μακροζωία: Αυτή είναι η διατροφή που μας χαρίζει χρόνια ζωής

Διατροφή από την Οκινάουα για μακροζωία
12-03-2021

Η διατροφή είναι ότι πιο σημαντικό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και την λειτουργεία του οργανισμού μας. Μπορεί να μας προσφέρει ακόμα και μακροζωία. Πάντα ψάχνουμε τρόπους να παραμένουμε νέοι και υγιείς. Να αποκτήσουμε μια μακριά και καλή ποιοτικά ζωή. Απλές συνήθειες της καθημερινότητάς μας μπορούν να θωρακίσουν την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία μας.

Είναι γεγονός ότι η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη υγεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για μακροζωία.
Ποια είναι όμως η διατροφή που μας χαρίζει μακροζωία; Από πού μας έρχεται; Από ποια χώρα;

Η διατροφή που μας χαρίζει μακροζωία

Οι κάτοικοι της Οκινάουα, ενός νησιού που ανήκει στο σύμπλεγμα των ιαπωνικών νήσων Ρίου Κίου, φημίζονται για τη μακροβιότητά τους και την πνευματική τους διαύγεια, ακόμα και στα βαθιά γεράματα. Σε αυτόν τον τόπο η άνοια είναι σπάνιο φαινόμενο και τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος, η υπέρταση, η χοληστερίνη, οι φλεγμονές, οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως και τα κατάγματα ισχίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Το μυστικό βρίσκεται στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής, εξηγούν οι επιστήμονες.

Όμως το περίφημο μυστικό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του αρχαιοελληνικού “μέτρον άριστον” σε συνδυασμό με βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Με τη διαφορά ότι ονομάζεται Hara Hachi Bu, δηλαδή ο κανόνας του 80% ή αλλιώς η θρυλική δίαιτα της Οκινάουα.

Τρώγε ελέγχοντας το μέγεθος των μερίδων σου, μέχρις ότου νιώσεις κατά 80% πλήρης και χορτάτος/η. Αυτή η πρακτική ονομάζεται Hara Hachi Bu και σημαίνει “μέχρι το 80%”. Πώς θα καταλάβεις ότι έφτασες στο ζητούμενο 80%; Αρκεί να σταματήσεις να τρως ακριβώς πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι την πρώτη ελαφριά πίεση (τέντωμα) στο στομάχι.

Το πιάτο σου θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως φυτική διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, με μεγάλη ποικιλία λαχανικών, ψάρια, όσπρια, φρούτα, μέτρια ποσότητα μονοακόρεστων και ωμέγα-3 λιπαρών και περιορισμένη ποσότητα άπαχων κρεάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μακροζωία: Οι πλούσιοι ζουν 9 χρόνια περισσότερο