Μαλλιά: Ο απροσδόκητος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση

ξανθά μαλλιά
05-09-2020

Τα μαλλιά παίζουν τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση του κάθε ανθρώπου. Άρα, και στην αυτοπεποίθηση του. Η αραίωση στα μαλλιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Τώρα, επιστήμονες λένε πως μια αιτία για την τριχόπτωση μπορεί να είναι και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η ταχύτατη εκβιομηχάνιση και η αστικοποίηση έχει οδηγήσει σε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση. Αυτή έχει καταστεί ένα σοβαρό δημόσιο πρόβλημα παγκοσμίως. Μελέτες έχουν δείξει ότι οδηγεί σε πρόωρο θάνατο 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαπιστώσει ότι οι πρόωροι θάνατοι λόγω αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και καρκίνου του πνεύμονα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αγγίζουν το 80%, 14% και 6% αντίστοιχα (2014). Τα μαλλιά και το δέρμα, ωστόσο, είναι τα πρώτα που πλήττονται από αυτήν, αλλά και από τις σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Η βλάβη από τις ακτίνες UV, τον καπνό και άλλα στοιχεία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως έντονη και να εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Τριχόπτωση: Ο ρόλος των αιωρούμενων σωματιδίων

Τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter) δεν είναι άλλο παρά ένα μείγμα ρύπων (αιθαλομίχλη, καπνός, αιθάλη, κλπ.), διαφόρων ειδών σκόνης, βιολογικών μολυσματικών παραγόντων (γύρη, οικιακή σκόνη, αλλεργιογόνα, ακάρεα, κλπ.), και μολυσματικών αερίων. Τα τελευταία μπορεί να προέρχονται από την καύση της βενζίνης και του ντίζελ, αλλά και του άνθρακα, του πετρελαίου και της βιομάζας, καθώς επίσης και από την παραγωγή οικοδομικών υλικών, όπως τούβλα και τσιμέντο. Τα σωματίδια αυτά χωρίζονται στα PM10, που έχουν διάμετρο 10 μικρόμετρα ή μικρότερα και στα PM2,5 που έχουν διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή μικρότερα.

Οι επιπτώσεις τους τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά είναι ορατές. Το δέρμα γερνά πρόωρα και παρουσιάζονται ξηρότητα και τοπικός αποχρωματισμός. Στα μαλλιά πάλι, η βλάβη γίνεται αντιληπτή μέσω της τριχόπτωσης.

Τριχόπτωση: Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Για το θέμα έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, αν και όχι πολλές. Η πιο πρόσφατη για την τριχόπτωση, χρησιμοποίησε ανθρώπινα πολυδύναμα κύτταρα (derma papilla) του τριχοθυλακίου. Αυτά εκτέθηκαν σε μια σειρά συγκεντρώσεων σωματιδίων ντίζελ και σκόνης, σωματιδίων παρόμοιων με PM10.

Οι ερευνητές μετά από μια περίοδο 24 ωρών, χρησιμοποίησαν μια εργαστηριακή τεχνική μοριακού ελέγχου (western blotting), στην οποία συγκεκριμένα μόρια πρωτεΐνης μπορούν να αναγνωριστούν σε ένα πολύπλοκο μείγμα διαφορετικών πρωτεϊνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σωματίδια PM10 και τα σωματίδια ντίζελ μείωσαν τα επίπεδα της β-κατενίνης. Μιας πρωτεΐνης υπεύθυνης για την ενδυνάμωση της τριχοφυΐας και της μορφογένεσης. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μείωση των πρωτεϊνών cyclin D1, cyclin Ε και CDK2, επίσης υπεύθυνες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των τριχών. Μάλιστα, η σχέση ήταν δοσοεξαρτώμενη.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο OMICS International. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής. Να οδηγήσει σε κνησμό, πιτυρίαση, υπερβολική λιπαρότητα και πόνο στις ρίζες των τριχών. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή τριχόπτωση, είτε εξαιτίας του ξυσίματος για τον κατευνασμό του κνησμού, είτε λόγω του ερεθισμού από τους αερομεταφερόμενους ρύπους.

Εκτός από τις διάφορες μελέτες που έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη του «συνδρόμου ευαίσθητου τριχωτού» και τα συμπτώματα που προκύπτουν από την έκθεσή του σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων σκόνης, καπνού, νικελίου, μολύβδου και αρσενικού, διοξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του θείου, αμμωνίας και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων), ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και στους κλιματιζόμενους χώρους λόγω της απελευθέρωσης πτητικών οργανικών ενώσεων από διάφορες πηγές που καταλήγουν στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ρύποι εισέρχονται στο χόριο, μέσω των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες και τριχόπτωση.

Τριχόπτωση: Ένοχος και ο καπνός

Ωστόσο, οι ρύποι δεν είναι μόνο οι χημικές ουσίες που εκπέμπονται από την κυκλοφορία ή τις βιομηχανικές μονάδες, αλλά και ουσίες όπως ο καπνός από τα τσιγάρα και τη φωτιά. Οι καρκινογόνοι παράγοντες που βρίσκονται στον καπνό τσιγάρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά, ενώ κάθε καπνός από φωτιά μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και πιτυρίαση.

Η κοινή οικιακή σκόνη περιέχει μικροοργανισμούς οι οποίοι αν έρθουν σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής μπορούν να βλάψουν τόσο την τρίχα όσο και τον θύλακά της. Αρχικά οι αλλαγές μπορεί να είναι ασήμαντες, αλλά αν παραμείνουν αδιάγνωστες και ανεπίλυτες, μπορεί να προκύψει ανδρογενετική (ανδρογενής) αλωπεκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μαλλιά: Ποιες παθήσεις μπορούν να μαρτυτήσουν