Μαλλιά: Τι επιβραδύνει το γκριζάρισμα

γυναίκα νε γκρίζα μαλλιά
23-03-2021

Τα μαλλιά όσο μεγαλώνουμε γκριζάρουν. Αυτό είναι μια φυσική εξέλιξη που δεν μπορούμε να εμποδίσουμε. Μπορούμε όμως να την επιβραδύνουμε. Κυρίως με την διατροφή και διάφορες ουσίες που μπορούμε να βάλουμε στον οργανισμό μας.

Το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται από την ποσότητα της χρωστικής μελανίνης που εναποτίθεται σε κάθε τρίχα καθώς μεγαλώνει. Μία διαδικασία που φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Τα κύτταρα των χρωστικών ουσιών στα τριχοθυλάκια σταδιακά πεθαίνουν και κάθε τρίχα περιέχει όλο και λιγότερη μελανίνη, με αποτέλεσμα να γίνεται διάφανη.

Μετά την ηλικία των 30, για κάθε δεκαετία που περνάει αυξάνεται κατά 10% με 20% η πιθανότητα γκριζαρίσματος.

Ποια στοιχεία μπορούν να καθυστερήσουν το γκριζάρισμα στα μαλλιά

Ψευδάργυρος

Ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα μαλλιά, τα οστά, τους μυς και το δέρμα και είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη, την αναπαραγωγική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Trace Element Research διαπίστωσε ότι όλα τα χρώματα των μαλλιών περιέχουν ποικίλα επίπεδα ψευδαργύρου, με τα πολύ σκούρα καστανά και μαύρα μαλλιά να περιέχουν περισσότερο και τα πολύ ανοιχτόχρωμα μαλλιά λιγότερο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τα μαλλιά

Μπορεί να ανήκουν στην ίδια ομάδα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για 8 βιταμίνες, με πολύ διαφορετικές λειτουργίες. Ακριβώς όπως κάθε μέλος μίας ομάδας κρατά ένα ξεχωριστό ρόλο, έτσι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν πως το σώμα θα λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Η πιο γνωστή λειτουργία τους είναι πως βοηθούν στη μετατροπή του φαγητού σε καύσιμο για τον οργανισμό, κρατώντας ψηλά τα επίπεδα της ενέργειας. Ειδικά η Β12 είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αλλά και τα μαλλιά, καθώς η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με πρόωρη γήρανση.

Χαλκός

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά. Η έλλειψη χαλκού είναι μια από τις αιτίες, που η τρίχα «γκριζάρει» πρόωρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άγχος: Πώς ασπρίζει τα μαλλιά μας