Μαλλιά: Τρεις τροφές που αυξάνουν την κερατίνη στον οργανισμό

γυναίκα με ξανθά μαλλιά
24-10-2022

Η κερατίνη είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη που το σώμα μας παράγει με φυσικό τρόπο για να σχηματίσει τα νύχια, τα μαλλιά και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Βρίσκεται, επίσης, και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης των εσωτερικών οργάνων και αδένων, ενώ είναι μια απίστευτα ανθεκτική πρωτεΐνη που δεν επηρεάζεται από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σώμα.

Τα υγιή επίπεδα κερατίνης μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη και την εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, εξηγεί η Cleveland Clinic, ενώ με τέτοια ευεργετικά αποτελέσματα, η κερατίνη έχει γίνει πρόσφατα μια νέα τάση και ένα όλο και πιο δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς. Στην πραγματικότητα, μια δημοσιευμένη ανάλυση μοιράζεται προβλέψεις ότι η παγκόσμια αγορά κερατίνης θα αυξηθεί σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το έτος 2030.

Ωστόσο, εκτός από τις τοπικές θεραπείες κερατίνης και τα καλλυντικά, μπορείτε να βοηθήσετε στην ενίσχυση των επιπέδων κερατίνης σας με την κατανάλωση διαφόρων τύπων τροφίμων που υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματός σας να παράγει και να συνθέτει αυτή την κρίσιμη πρωτεΐνη.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα ευπροσάρμοστο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά λαχανικό που πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν για τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, καλίου και βιταμινών που περιέχουν. Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων τους, οι γλυκοπατάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, μιας προβιταμίνης που βρίσκεται συχνά στα ζωηρά πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα λαχανικά, σύμφωνα με το WebMD.

Μόλις καταναλωθεί, το σώμα μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των κυττάρων, εξηγεί το Medical News Today.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Dermato Endocrinology, η βιταμίνη Α μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση και τη ρύθμιση της κερατίνης.

Μόλις μία μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα με φλούδα στο φούρνο περιέχει 1.403 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, ή 156% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε γλυκοπατάτες στη διατροφή σας αντί για πατάτες ή άλλα αμυλούχα τρόφιμα για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων κερατίνης.

Αυγά

Ως πλούσια πηγή βιοτίνης, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Ένα ολόκληρο μαγειρεμένο αυγό περιέχει περίπου 10 μικρογραμμάρια βιοτίνης, ή το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη ανασκόπηση μελετών στην επιθεώρηση Skin Appendage Disorders, η βιοτίνη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην παραγωγή κερατίνης και στη σύνθεση πρωτεϊνών.

Η ανασκόπηση Skin Appendage Disorders μοιράζεται αναφορές σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας με βιοτίνη στα μαλλιά και τα νύχια, τα οποία αποτελούνται κυρίως από κερατίνη. Όλες οι δημοσιευμένες περιπτώσεις στις οποίες οι ασθενείς έλαβαν βιοτίνη έδειξαν ενδείξεις κλινικής βελτίωσης στην κακή ανάπτυξη των νυχιών ή των μαλλιών.

Εκτός από τη βιοτίνη, ένα μόνο αυγό παρέχει, επίσης, 6,25 γραμμάρια πρωτεΐνης και σύμφωνα με ένα ερευνητικό άρθρο η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό για την παραγωγή κερατίνης. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη και πρωτεΐνη, τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική τροφή για να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα γευμάτων σας που ενισχύει την κερατίνη.

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα ψάρι γεμάτο πρωτεΐνες που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει βιοτίνη, βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη, τα οποία είναι βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή κερατίνης.

Με τις έρευνες να δείχνουν τη σημασία της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για να βοηθηθεί ο οργανισμός στην παραγωγή κερατίνης, ο σολομός αποτελεί ιδανική επιλογή. Μια μερίδα 142 γραμμαρίων μαγειρεμένου σολομού έχει 27 γραμμάρια πρωτεΐνης -ένα εντυπωσιακό 54% της ημερήσιας αξίας σας, τονίζει το NutritionalValue.org.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Trichology έδειξε ότι τα πειραματόζωα που έλαβαν ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης με βάση τη θάλασσα είδαν σημαντικά μειωμένη αποβολή μαλλιών και αυξημένη μέση διάμετρο μαλλιών. Επίσης, η βιοτίνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών διεγείροντας την παραγωγή κερατίνης, εξηγεί το WebMD. Ο σολομός είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, με 14,2 μικρογραμμάρια σε 90 γραμμάρια μαγειρεμένου σολομού. Αυτό αντιπροσωπεύει το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης D, η οποία, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Cureus, μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση εάν υπάρχει έλλειψη.

Τέλος, ο σολομός είναι γεμάτος ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο περιοδικό Marine Drugs, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), όπως τα ωμέγα-3, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των κερατινοκυττάρων που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, τα οποία είναι αυτά που παράγουν κερατίνη στο δέρμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι 6 τροφές που προστατεύουν τα μαλλιά