ΜΑΛΟΝ ΧΟΟΥΓΚΛΑΝΤ

Mahlon Hoagland
17-09-2021

Ο Μάλον Χόουγκλαντ (5 Οκτωβρίου 1921 – 18 Σεπτεμβρίου 2009) ήταν Αμερικανός βιοχημικός που ανακάλυψε το μεταφερόμενο RNA (tRNA)… τον “μεταφραστή” του γενετικού κώδικα.

Όταν ο Χόουγκλαντ είχε ενταχθεί στα εργαστήρια Huntington, οι συνάδελφοί του εκεί ήταν γνωστοί για το έργο τους στη σύνθεση πρωτεϊνών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Hoagland και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να δείξουν ότι η σύνθεση πολυπεπτιδίων συμβαίνει στα ριβοσώματα. Το έκαναν αυτό δίνοντας σε έναν αρουραίο ενέσεις ραδιενεργών αμινοξέων, περιμένοντας για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, βγάζοντας το ήπαρ και εξετάζοντας υποκυτταρικά κλάσματα για ραδιενέργεια.
Βρήκε ότι μετά από μεγαλύτερες χρονικές περιόδους (ώρες, ημέρες) ραδιενεργά επισημασμένες πρωτεΐνες υπήρχαν σε όλα τα υποκυτταρικά κλάσματα. Ωστόσο, εάν άφηναν λιγότερο χρόνο να περάσει, η ραδιενέργεια βρισκόταν μόνο σε ορισμένα σωματίδια, τα οποία θεώρησαν ως τόπους σύνθεσης πρωτεϊνών. Αυτά τα σωματίδια ονομάστηκαν ριβοσώματα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους με κύτταρα ήπατος αρουραίων, οι Χόουγκλαντ και Zamecnik παρατήρησαν ότι παρουσία ΑΤΡ, τα αμινοξέα συνδέονται με το θερμοδιαλυτό RNA, το οποίο αργότερα ονομάστηκε RNA μεταφοράς (tRNA). Αυτό το σύμπλεγμα αμινοξέων και tRNA ονομάστηκε αργότερα αμινοακυλο-tRNA. Η σημαντική συνεισφορά του Hoagland στο εργαστήριο ήταν στη δουλειά του με τα ένζυμα που ενεργοποιούν τα αμινοξέα. Ανακάλυψε ότι ορισμένα ένζυμα απαιτούνταν για να ενεργοποιήσουν τα αμινοξέα, ώστε να μπορούν να συσχετιστούν με μόρια tRNA και τελικά να ενσωματωθούν σε νέα μόρια πρωτεΐνης. Αυτά τα ένζυμα ονομάστηκαν αμινοακυλο tRNA συνθετάσες. Παρεμπιπτόντως, η ανακάλυψη του tRNA από αυτό το εργαστήριο υποστήριξε τη θεωρία της συμπληρωματικότητας (μοριακή βιολογία) που προτάθηκε από τους Watson και Crick.

Του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Φράνκλιν το 1976.

Το άλλο έργο του Mahlon Hoagland αφορούσε τις καρκινογόνες επιδράσεις του βηρυλλίου, τη βιοσύνθεση του συνενζύμου Α, καθώς και την αναγέννηση και τον έλεγχο του ήπατος.