ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΣΑΝΓΚΕΡ

Margaret Sanger
13-09-2021

Η Μάργκαρετ Χίγκινς Σάνγκερ (14 Σεπτεμβρίου 1879 – 6 Σεπτεμβρίου 1966) γνωστή και ως Μάργκαρετ Σάνγκερ Σλι ήταν Αμερικανίδα ακτιβίστρια αντισύλληψης, σεξουαλικός εκπαιδευτικός, συγγραφέας και νοσοκόμα. Η Σάνγκερ συνείσφερε τα μέγιστα για τη δημοσιοποίηση της του όρου “αντισύλληψη”, ενώ άνοιξε και την πρώτη κλινική αντισύλληψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σάνγκερ έκανε δημοφιλή τον όρο “αντισύλληψη”, άνοιξε την πρώτη κλινική ελέγχου γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίδρυσε οργανισμούς που εξελίχθηκαν στην Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Γονείας της Αμερικής (Planned Parenthood).

Το 1912, η Σάνγκερ έγραψε μια στήλη για την υγεία και τη σεξουαλικότητα των γυναικών που ονομάζεται “Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε κορίτσι” για το χαρτί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Call . Συγκέντρωσε και δημοσίευσε άρθρα όπως το τι πρέπει να γνωρίζει κάθε κορίτσι (1916) και τι πρέπει να γνωρίζει κάθε μητέρα (1917). Το άρθρο της του 1924, «Η υπόθεση για τον έλεγχο των γεννήσεων», ήταν ένα από τα πολλά άρθρα που δημοσίευσε.