“Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, λείπει το νοσηλευτικό προσωπικό“. “Αυτό, είπε, σε συνέντευξη του, στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκαι, ο υφυπουρουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα”, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να προσλάβουμε 1000 νοσηλευτές, αλλά οι αιτήσεις που έγιναν ήταν μόνο 400. Για το λόγο αυτό, θα ξανανοίξει άμεσα η πλατφόρμα υποβολής ενδιαφέροντος, ενώ συζητείται τόσο η αύξηση στους μισθούς των νοσηλευτών όσο και η κατάταξη του επαγγέλματος στα “βαρέα και ανθυγιεινά” για να λυθεί το πρόβλημα της μεγάλης ζήτησης αλλά μικρής προσφοράς.
Ο κος Θεμιστοκλέους, απέδωσε το πρόβλημα, στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους για τις νοσοκομειακές σχολές, παρότι το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλό (οι σχολές είναι τετραετούς φοίτησης, πανεπιστημαικού επίπεδου) και οι νοσηλευτές μας υψηλής κατάρτισης.
Στην Βόρεια Ευρώπη, πρόσθεσε, πλέον, “εισάγουν” νοσηλευτές από χώρες όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες, με ότι δυσχέρειες μπορεί να προκαλεί αυτό λόγω έλλειψης κατανόησης της γλώσσας.
Ο κος Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και το 2024 και το 2025, προχωρούν κανονικά όπως είχαν σχεδιαστεί, ενώ παρά τις δυσκολίες, επιτεύχθηκε και ολοκληρώθηκε ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων, αλλά και η ψηφιακή ενοποίηση των ραντεβού στα νοσοκομεία. “Τώρα μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού είτε μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω του 1566, με τους γιατρούς των νοσοκομείων πολύ άμεσα, κάτι που δε συμβαίνει σε χώρες που θεωρούμε προηγμένες όπως η Αγγλία η Γερμανία η Ιταλία” υπογράμμισε ο κος Θεμιστοκλέους.
Σχετικά με την αξιολόγηση των νοσοκομείων, ο κος Θεμιστοκλέους, είπε ότι 27.000 ασθενείς ήδη έχουν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από ενώσεις ασθενών και πανεπιστημιακούς καθηγητές, και από αυτούς το 27% αξιολόγησε τις νοσηλευτικές υπηρεσίες που έλαβε, ως καλές ή πολύ καλές.















