ΜΑΡΤΙΝ ΕΒΑΝΣ

Martin J. Evans
07-10-2021

Ο Μάρτιν Έβανς (1η Ιανουαρίου 1941 – ) είναι Άγγλος βιολόγος που, μαζί με τον Matthew Kaufman, ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ποντικών και τα καλλιέργησε σε εργαστήριο το 1981. Είναι επίσης γνωστός, μαζί με Mario Capecchi και Oliver Smithies, για την εργασία του στην ανάπτυξη του γενετικά μεταλλαγμένου ποντικιού και της σχετικής τεχνολογίας στόχευσης γονιδίων, μιας μεθόδου χρήσης εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων για τη δημιουργία ειδικών γονιδιακών τροποποιήσεων σε ποντίκια. Το 2007, οι τρεις μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής σε αναγνώριση της ανακάλυψης και της συμβολής τους στις προσπάθειες ανάπτυξης νέων θεραπειών για ασθένειες στον άνθρωπο.

Κέρδισε μια σημαντική υποτροφία στο Christ’s College του Cambridge σε μια εποχή που σημειώνονταν πρόοδοι στη γενετική και άρχισε να ενδιαφέρεται για τη βιολογία και τη βιοχημεία. Το 1978 μετακόμισε στο Τμήμα Γενετικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και το 1980 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Μάθιου Κάουφμαν. Διερεύνησαν τη μέθοδο χρήσης βλαστοκύστεων για την απομόνωση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων.

Μετά την αποχώρηση του Κάουφμαν, ο Έβανς συνέχισε τη δουλειά του, αναβαθμίζοντας τις εργαστηριακές του δεξιότητες στις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, απομόνωσε το εμβρυϊκό βλαστοκύτταρο του πρώιμου εμβρύου ποντικού και το καθιέρωσε σε κυτταρική καλλιέργεια. Τροποποίησε γενετικά και το εμφύτευσε σε ενήλικα θηλυκά ποντίκια με σκοπό να δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένους απογόνους, έργο για το οποίο του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 2007. Σήμερα, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ιατρική έρευνα.