Matcha: το νέο trend εξ ανατολής

26-12-2016

Μετά τα godji berries, το kale, το λιναρόσπορο και άλλες θαυμαστές τροφές της φύσης,  οι αγορές κατακλύζονται από το matcha ή αλλιώς το ρόφημα από «σκόνη τσαγιού». Η ιστορία του matcha ξεκινάει από την μακρινή Ιαπωνία όπου αποτελεί κομμάτι των παραδοσιακών τελετών τσαγιού.

Αυτό που κάνει το matcha τόσο ξεχωριστό είναι ο τρόπος παρασκευής του. Ενώ το τσάι στην κλασσική μορφή του περιλαμβάνει την κατανάλωση του εκχυλίσματος που παίρνουμε από τα φύλλα, το matcha είναι το ρόφημα που προκύπτει όταν η ίδια η σκόνη των φύλλων του τσαγιού διαλυθεί στο νερό. Άρα με το τσάι παίρνετε μόνο το εκχύλισμα του φυτού, ενώ με το matcha ολόκληρα τα φύλλα. Επιπλέον ο τρόπος συλλογής των φύλλων του τσαγιού που προορίζονται για σκόνη είναι πολύ διαφορετικός από τον κλασσικό, καθώς αυτά σκεπάζονται λίγο πριν τη συγκομιδή για να αποκτήσουν έντονο άρωμα και γεύση, ενώ στη συνέχεια περνούν από τον ατμό και αποξηραίνονται πριν πολτοποιηθούν.

Τα πιθανά οφέλη του matcha στην υγεία του ανθρώπου αποδίδονται σε μία ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται κατεχίνες. Συγκεκριμένα το matcha φαίνεται να περιέχει την ουσία επιγαλλοκατεχίνη σε ποσότητα 137 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που βρίσκεται στην κλασσική παρασκευή του πράσινου τσαγιού.

Τα οφέλη των κατεχινών έχουν συσχετιστεί με:

  • Την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους.
  • Την προστασία του συκωτιού.
  • Έντονη αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή προστασία από επιθετικά μόρια που φτάνουν μέχρι και την καταστροφή του DNA των κυττάρων μας.
  • Την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου των καρδιαγγειακών, του διαβήτη, ακόμα και του καρκίνου.
 

Κοιτώντας όλα τα παραπάνω οφέλη θα έλεγε κανείς πως το matcha είναι πράγματι σωτήριο. Τι γίνεται όμως εάν την ίδια στιγμή ξεφεύγουμε με γλυκά, έτοιμα γεύματα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή φαγητού; Μπορεί το matcha να κάνει θαύματα; Φυσικά και όχι! Το matcha, όπως και κάθε υπερτροφή, είναι μία καλή συνήθεια στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα.

Εάν λοιπόν σας αρέσει η γεύση του πράσινου τσαγιού δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το matcha. Εάν πάλι κάνετε δίαιτα, ένα έξυπνο trick για να ξεγελάσετε την πείνα του μυαλού είναι να πιείτε ένα ποτήρι πράσινο τσάι ή matcha. Επίσης δοκιμάστε το matcha σε συνταγές για κέικ, ζύμη για pizza, smoothies, στο γιαούρτι, σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, στον καφέ ή σε σπιτικά sorbet.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Yamabe N, Kang KS, Hur JM, Yokozawa T. Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats. J Med Food. 2009 Aug;12(4):714-21.

2. Weiss DJ, Anderton CR. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80.

 

Διαβάστε επίσης:

Ένα πράσινο τσάι παρακαλώ!