Μάτια: Οι τροφές που προλαμβάνουν το γλάυκωμα

γυναίκα με καστανά μάτια
29-03-2022

Το να προστατεύουμε τα μάτια μας από το γλαύκωμα προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με συνδυασμό σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και επαρκούς ξεκούρασης.

Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με βλάβες στο οπτικό νεύρο στους ασθενείς με γλαύκωμα, γι’ αυτό απαιτείται επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή είναι το ρόδι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα, το μαύρο και το πράσινο τσάι, η ντομάτα και ο λιναρόσπορος.

Η λήψη πολυβιταμίνης συνιστάται σε περίπτωση που δεν καλύπτονται μέσω της διατροφής οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ως προς τη συμβολή της διατροφής στην υγεία των ματιών, οι ειδικοί συνιστούν κατά βάση επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων μέσω των φρούτων και των λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τα βασική πηγή καροτενοειδών, μια κατηγορία φυσικών χρωστικών ουσιών με σημαντικά οφέλη για την όραση. Τα καροτενοειδή βρίσκονται πρωτίστως σε τροφές με έντονο κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

Παράλληλα, φρούτα και λαχανικά με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Απαραίτητα φρούτα και λαχανικά για υγιή μάτια

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο κλπ.)
  • Σπανάκι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Σέλινο
  • Καρότο
  • Ροδάκινο
  • Ραπανάκια
  • Φασολάκια
  • Παντζάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα στην κύηση βλάπτει τα μάτια του μωρού