Μάτια: Πότε δείχνουν κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

ένα απο τα μάτια μιας γυναίκας
18-03-2021

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Μπορεί όμως να γίνει και καθρέφτης της υγείας μας. Πως; Αμερικανοί επιστήμονες λένε τώρα πως ειδικοί λένε τώρα οι άνθρωποι με βλάβη στον αμφιβληστροειδή των ματιών είναι πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό ή να έχουν άνοια.

Όσο πιο σοβαρή είναι η βλάβη στον αμφιβληστροειδή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η διαπίστωση αυτή εγείρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η οφθαλμολογική εξέταση για τον εντοπισμό των ανθρώπων υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό ή άνοια.
Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τη νευρολόγο Μισέλ Λιν της Κλινικής Mayo. Κι εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην αμφιβληστροπάθεια, στο εγκεφαλικό και στην άνοια σε 5.543 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πρόβλημα με τον αμφιβληστροειδή, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού, σχεδόν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης των εγκεφαλικών για την πρόληψη της άνοιας στην τρίτη ηλικία. Αποδεικνύει πως αυτό που λέμε “σαν κόρη οφθαλμών” έχει αξία αφού τα μάτια πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα φυλάμε σαν κάτι εξαιρετικά πολύτιμο.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «International Stroke Conference 2021» της American Stroke Association.

Πηγή: www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μάτια: Πώς να τα προστατέψουμε στην καραντίνα