ΜΑΤΙΑΣ ΣΛΑΪΝΤΕΝ

Matthias Schleiden
22-06-2021

Ο Ματίας Σλάιντεν (5 Απριλίου 1804 – 23 Ιουνίου 1881) ήταν Γερμανός βοτανολόγος και συνιδρυτής της κυτταρικής θεωρίας, μαζί με τον Theodor Schwann και τον Rudolf Virchow.

Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας, αλλά πήγε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το 1835 για να μελετήσει φυτά. Ο Johann Horkel, θείος του Schleiden, τον ενθάρρυνε να σπουδάσει εμβρυολογία φυτών.

Σύντομα, ανέπτυξε την αγάπη του για τη βοτανική σε ενασχόληση πλήρους απασχόλησης. Ο Σλάιντεν προτίμησε να μελετήσει τη δομή των φυτών στο μικροσκόπιο. Ως καθηγητής βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας, έγραψε το Contributions to our Knowledge of Phytogenesis (1838), στο οποίο δήλωσε ότι όλα τα φυτά αποτελούνται από κύτταρα. Έτσι, οι Σλάιντεν και Schwann έγιναν οι πρώτοι που διατύπωσαν αυτό που ήταν τότε μια άτυπη πεποίθηση ως αρχή της βιολογίας, ίσης σημασίας με την ατομική θεωρία της χημείας. Αναγνώρισε επίσης τη σημασία του κυτταρικού πυρήνα, που ανακαλύφθηκε το 1831 από τον Σκωτσέζο βοτανολόγο Ρόμπερτ Μπράουν και αισθάνθηκε τη σύνδεσή του με την κυτταρική διαίρεση.

Έγινε καθηγητής βοτανικής στο Πανεπιστήμιο του Dorpat το 1863. Συμπέρανε ότι όλα τα μέρη του φυτού αποτελούνται από κύτταρα και ότι ένας εμβρυϊκός φυτικός οργανισμός προκύπτει από το ένα κύτταρο.

Ο Σλάιντεν ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της εξέλιξης. Σε μια διάλεξη για την «Ιστορία του φυτικού κόσμου» που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Die Pflanze und ihr Leben («Το φυτό: Μια βιογραφία») (1848) ήταν ένα απόσπασμα που αγκάλιαζε τη μεταστοιχείωση των ειδών. Ήταν ένας από τους πρώτους Γερμανούς βιολόγους που δέχτηκαν τη θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου. Έχει περιγραφεί ως κορυφαίος υποστηρικτής του δαρβινισμού στη Γερμανία.

Με το Die Pflanze und ihr Leben, που ανατυπώθηκε έξι φορές μέχρι το 1864, και το Studien: Populäre Vorträge (“Σπουδές: Δημοφιλείς Διαλέξεις”), και τα δύο γραμμένα με τρόπο που ήταν προσβάσιμος στους απλούς αναγνώστες, ο Schleiden συνέβαλε στη δημιουργία μιας δυναμικής για τη διάδοση της επιστήμης στην Γερμανία.