Μαύρο νύχι, χαμένο νύχι!

26-12-2016

Όσοι έχουμε την ατυχία μετά από κάποιο τραυματισμό να δούμε νύχι μας να μαυρίζει  θα πρέπει να περιμένουμε ότι μετά από ένα διάστημα, αυτό θα μας αποχαιρετήσει!  Η εξήγηση είναι απλή, αλλά πάμε να δούμε την ιστορία του νυχιού! Τα νύχια αποτελούνται κυρίως από κερατίνη (μια «σκληρή» πρωτεΐνη από την οποία σχηματίζονται οι τρίχες μας, το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας μας ακόμα και τα κέρατα των ζώων!) την οποία παράγουν τα νεαρά κύτταρα του νυχιού. Καθώς η κερατίνη αυξάνεται μέσα στο νύχι, η δραστηριότητα των κυττάρων σταδιακά μειώνεται, με αποτέλεσμα το θάνατό τους. Τα νεκρά πλέον κύτταρο, που αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από κερατίνη, σπρώχνονται σταδιακά από τα νεότερα κύτταρα προς τα έξω, πάνω στη σάρκα, η οποία τροφοδοτείται με αίμα από πολλά μικρά αγγεία, που δίνουν σε ένα υγιές νύχι την οξυγόνωση και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτύσσεται κανονικά και να έχει το γνωστό ρόδινο χρώμα του. Το νύχι δηλαδή, δεν είναι μόνο η σκληρή πλάκα που βλέπουμε. Όταν λοιπόν τραυματιζόμαστε διαταράσσονται οι ευαίσθητες μικροσκοπικές συνδέσεις που τρέφουν το νύχι και ουσιαστικά παύει η τροφοδοσία, το νύχι «μαυρίζει», και σε λίγες εβδομάδες  δεν θα «κρατιέται» και θα αποκολληθεί.

Το κακό είναι πως αν ο τραυματισμός συμβεί στη ρίζα του νυχιού, κάτω από την επιδερμίδα, μπορεί να μην αναπτυχθεί ξανά το νύχι ή να εμφανιστεί παραμορφωμένο.

Για την ιστορία τα νύχια δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται και ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι αρκετά αργός: 1-3 χιλιοστά το μήνα. Τα νύχια των χεριών αναπτύσσονται λίγο πιο γρήγορα, 2-3 χιλιοστά το μήνα, ενώ αυτά των ποδιών μεγαλώνουν μόνο κατά 1-1,5 χιλιοστό το μήνα. Η θερμοκρασία, η ηλικία του ατόμου και η περιποίησή τους επιταχύνουν, ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη των νυχιών.