Με άρωμα καπνού η συνάντηση του Υπουργού Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα υγείας

26-12-2016

Άρωμα καπνού είχε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών Τόνιο Μποργκ με παρόντες τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά την υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη και το γενικό γραμματέα Πελοπίδα Καλλίρη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, η προτεραιότητα στην περίθαλψη ευπαθών ομάδων, και κυρίως η συνεχιζόμενη διαβούλευση αναφορικά με την οδηγία για τον καπνό, καθώς και η ενσωμάτωση της οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας η οποία αφορά τα προϊόντα καπνού λέγοντας τα εξής:

« Καλωσορίζουμε την προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Επίτροπος για τον περιορισμό του καπνίσματος, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας σε ό,τι αφορά ορισμένες συνέπειες αυτής της οδηγίας στην αγροτική παραγωγή και τις γραμμές παραγωγής της καπνοβιομηχανίας στη χώρα μας.

 Μέσα από τον διάλογο, μέσα από την παράθεση των επιχειρημάτων πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια αποδοχή αυτής της πρότασης για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης οδηγίας. Επιμένουμε και επιμένω ως Υπουργός Υγείας στην προσπάθεια να μειωθεί το κάπνισμα στη χώρα μας, γιατί δυστυχώς ως κοινωνία εμφανίζουμε ένα υψηλό ποσοστό καπνιστών, και σε αυτή την κατεύθυνση συστρατευόμαστε με τον Επίτροπο, κ. Μποργκ».

Ο κ. Μποργκ, από την άλλη πλευρά, αφού έδωσε τα εύσημα σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για την πάταξη της διαφθοράς στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του καπνίσματος δηλώνοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των καπνιστών κατά 2% στα επόμενα πέντε χρόνια. Θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια για το σκοπό αυτό βασισμένη σε λογικές προτάσεις γιατί είναι κάτι που σημαίνει μείωση κόστους τόσο στις Κυβερνήσεις, όσο και στους πολίτες. Αλλά πάνω από όλα είναι ζήτημα υγείας. Η Υγεία είναι σημαντική, είπε ο κ. Μποργκ όχι μόνο επειδή συνάδει με την οικονομική παραγωγικότητα, κάτι που είναι καλό, αλλά επειδή είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο.