Με γερμανική …σφραγίδα τα νέα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια

26-12-2016

Γερμανική …σφραγίδα θα φέρουν τα νέα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (DRGs) που θα εφαρμοστούν πιλοτικά στα νοσοκομεία της χώρας για τον έλεγχο των δαπανών.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδης, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., άμεσα θα συσταθεί Εθνικό Ινστιτούτο για τα DRG’s που αξιοποιώντας τη γερμανική εμπειρία θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πιλοτική εφαρμογή των νέων DRG’s θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2015. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εφαρμοσθούν καθολικά από 1/1/2017.

 Αναφορικά με την χρήση των γενοσήμων στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε πως ακόμα στην χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. «Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Υγείας μας ενημέρωσε ότι στη Βρετανία το ποσοστό χρήσης γενοσήμων έχει φτάσει στο 83% με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί μείωση των τιμών τους κατά 70%. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε μόλις στο 20% με εθνικό στόχο το 60%», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς λέγοντας ότι ότι σε αντίθεση με το τί γίνεται στην Ελλάδα, στη Βρετανία οι γιατροί δεν θέτουν θέμα ασφάλειας των γενοσήμων.