Με όρους συντεχνίας το πειθαρχικό δίκαιο των γιατρών

26-12-2016

Για στρεβλή λειτουργία του πειθαρχικού δικαίου των ιατρών του ΕΣΥ, κάνει λόγο το Ποτάμι με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σύστημα εσωτερικού ελέγχου (διερεύνηση καταγγελιών ασθενών – πειθαρχικός έλεγχος ιατρών) των νοσοκομείων του ΕΣΥ αντιμετωπίζει διαχρονικά σοβαρά προβλήματα». 

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα και με όσα διαλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι η μη έγκαιρη εξέταση καταγγελιών, η παράλειψη διενέργειας έρευνας, η μη έγκαιρη πειθαρχική δίωξη – επέλευση παραγραφής, η ανακολουθία μεταξύ πειθαρχικών αποφάσεων και δικαστικών αποφάσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παράλειψη επί σειρά ετών διερεύνησης καταγγελίας ασθενούς για κακή αντιμετώπιση από το ιατρικό προσωπικό και η διενέργεια ΕΔΕ μόνο µετά την εµπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη, η ανακολουθία μεταξύ πειθαρχικών αποφάσεων και δικαστικών αποφάσεων κατά τρόπο ώστε να κηρύσσονται ένοχοι ιατροί για ανθρωποκτονία από αµέλεια, αλλά ταυτόχρονα να αθωώνονται πειθαρχικά για την ίδια ιατρική πράξη, η δυσαναλογία μεταξύ πειθαρχικού παραπτώματος και επιβληθείσας ποινής, όταν για παράδειγμα επιβάλλεται η ελαφρότερη πειθαρχική ποινή της «έγγραφης επίπληξης» για περιστατικό βαριάς ιατρικής αμέλειας, η επάνοδος επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και γιατροί του ΕΣΥ, στο δημόσιο, σε εφαρμογή του ν. 4325/2015. 

Τον Ιούλιο 2015 το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ σταμάτησε να συνεδριάζει, διότι ο πρόεδρός του είχε συνταξιοδοτηθεί και αναμενόταν ορισμός αντιπροέδρου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και εν συνεχεία η συγκρότησή του για εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων ιατρών ΕΣΥ. Το θέμα πήρε δημοσιότητα μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την επιστροφή επίορκου γιατρού στα καθήκοντά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, λίγο πριν από την εκπνοή του 2015 το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των ιατρών του ΕΣΥ δεν είχε ακόμα συγκροτηθεί και εκκρεμούσαν 60 υποθέσεις. 

«Βεβαίως πλημμέλειες, καθυστερήσεις και προσκόμματα παρουσιάζονται και στις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ). Ο τύπος βρίθει δημοσιευμάτων με κραυγαλέα περιστατικά. Πρόσφατα, μάλιστα, με αφορμή τον άδικο χαμό μικρού κοριτσιού μετά από επέμβαση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, είδε το φως της δημοσιότητας περίπτωση όπου ο φάκελος της ΕΔΕ ήταν άνευ τεκμηριωμένου κατηγορητηρίου και χωρίς κατηγορούμενο. Κατ’ αποτέλεσμα, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας επέστρεψε το φάκελο στην αρμόδια Υ.ΠΕ, επικαλούμενο έλλειψη στοιχείων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα διαλεύκανσης της υπόθεσης», σημείωνει ο βουλευτής. 

Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει,« πλήττεται το σύστημα υγείας, διαιωνίζεται το καθεστώς ατιμωρησίας και τελικά ενισχύεται η καχυποψία των πολιτών-ασθενών για τη δυνατότητα των δηµόσιων φορέων να προασπίσουν τη νομιμότητα, απονέμοντας πειθαρχική δικαιοσύνη. Επιπλέον, οι συνήθεις απαλλαγές από κάθε πειθαρχική ευθύνη ευτελίζουν τη διαδικασία και αναπαράγουν µια λογική «συντεχνιακής αλληλοκάλυψης»».