Μεγάλη ανατροπή: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δε θεωρούνται αποτελεσματικά στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων

19-12-2018

Ανατροπή για τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν θεωρούνται πλέον αποτελεσματικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων! Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα με ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Το συμπέρασμα, με βάση την επισκόπηση των στοιχείων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των ετών, σημαίνει ότι αυτά τα φάρμακα δεν θα είναι πλέον εγκεκριμένα για τέτοια χρήση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ, τα φάρμακα με ωμέγα-3 λ ιπαρά οξέα έχουν εγκριθεί για χρήση μετά από καρδιακή προσβολή, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, σε αρκετές χώρες της ΕΕ από το 2000, σε δόση 1 g ημερησίως. Κατά τη στιγμή της έγκρισής τους, τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν κάποια οφέλη για τη μείωση των σοβαρών προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αν και τα οφέλη θεωρήθηκαν μέτρια. Άλλα δεδομένα που έχουν καταστεί διαθέσιμα από τότε δεν επιβεβαίωσαν τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων για τη χρήση αυτή.

Παρόλο που δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισορροπία μεταξύ των οφελών και των κινδύνων αυτών των φαρμάκων για την πρόληψη της υποτροπής των καρδιακών παθήσεων ή του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τώρα αρνητική. Αυτά τα φάρμακα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των επιπέδων ορισμένων τύπων λιπών του αίματος που ονομάζονται τριγλυκερίδια.

Πληροφορίες για ασθενείς

• Τα τελευταία στοιχεία για τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

• Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για την αποφυγή επανεμφάνισης καρδιακών προβλημάτων μετά από καρδιακή προσβολή.

• Εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με την καλύτερη εναλλακτική θεραπεία για εσάς.

• Τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εξακολουθούν να είναι εγκεκριμένα για τη μείωση των επιπέδων ορισμένων τύπων λιπών του αίματος που ονομάζονται τριγλυκερίδια. Συνεπώς, εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία σας.

• Δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που σχετίζονται με τη χρήση των φαρμάκων με ωμέγα-3.

• Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχία σχετικά με τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Σημειώνεται ότι τα φάρμακα με ωμέγα-3-λιπαρά οξέα περιέχουν τα λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) που συνήθως απαντώνται στα ιχθυέλαια. Λαμβάνεται από το στόμα και έχει εγκριθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από καρδιακή προσβολή (σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα) και για τη μείωση ορισμένων τύπων λιπών στο αίμα. Αυτή η ανασκόπηση επικεντρώνεται στη χρήση φαρμάκων σε ασθενείς που έπασχαν από καρδιακή προσβολή.

 

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παραμένουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019