Μεγάλη πανελλαδική απεργία την Τρίτη σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

15-06-2020

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλαν για την Τρίτη 16 Ιουνίου, όλες οι Ομοσπονδίες των υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν με Πανελλαδική Συγκέντρωση 8:30πμ στη Πλατεία Μαβίλη και θα συνεχίσουν με πορεία θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες, Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή, Υπουργείο Εργασίας και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την καθολική δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στη Δημόσια Υγεία, να μην γίνει καμία απόλυση επικουρικών εργαζόμενων που προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τονίζει ότι η κυβέρνηση εξυφαίνει σχέδιο “άλωσης του ΕΣΥ”. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “Νέο ΕΣΥ”. Το Νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί», «δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων”.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνει ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνια παθογένειες στην Υγεία:

“Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών).  Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ως εκ τούτω δικαιούνται την μονιμοποίησή τους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνονται από τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πολλαπλάσιες και η ίδια η πολιτεία το αποδέχεται με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων”.

Αυτά είναι τα αιτήματα της 24ωρης απεργίας

•Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

•Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

•Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.

•Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

•Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

•Άμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Όχι άλλο έναντι πληρωμή των εφημεριών. Έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων). Κατάργηση του απαράδεκτου 9%.

•Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος.

•Κατάργηση στο σύνολό τους των υπουργικών αποφάσεων Πολάκη. Άμεση αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης των επιμελητών των ΤΕΠ από την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της επείγουσας ιατρικής. Αύξηση των εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Απονομή του τίτλου της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο σε όσους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με δύο (2) έτη προϋπηρεσίας σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και στο ΕΚΑΒ το επιθυμούν.

Στην απεργία στην υγεία συμμετέχουν οι εξής Ομοσπονδίες:

•ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας)

•ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία)

•ΠΟΜΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή)

•ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)

•Όλα τα σωματεία των νοσοκομείων (και το δικό μας) καθώς και η ΕΙΝΑΠ.